Idlib: Kampovi nesigurna mjesta za raseljene

Hiljade stanovnika istočnog Halepa prebačene su na područja na sjeveru Sirije pod kontrolom pobunjenika. Humanitarne organizacije upozoravaju kako bez prekida vatre na nivou cijele zemlje ni kampovi za raseljene osobe nisu sigurni.

Na sjeveru Sirije brojni su improvizirani kampovi. Porodica Al-Ali živi u šatoru u jednom od improviziranih kampova. Tridesetak muškaraca, žena i djece boravi u kampu. Pobjegli su od borbi u Halepu prije godinu.

“Hladno nam je, nemamo dovoljno hrane i živimo u šatoru. Smrt je bolja od ovoga. Imali smo kuću, automobil i obrađivali zemlju. Gađali su nas iz aviona i topova. Ležali smo na podu da nas geleri ne pogode”, rekla je Ameena Al-Ali, raseljena osoba.

Maray kaže da njegova porodica preživljava uz pomoć boraca opozicije i dodaje da humanitarne organizacije nisu odgovorile na njihove potrebe.

“Rekli su da će nam dati plin, ali nisu. Rekli su i da će nam dati drva, ali ništa od toga”, rekao je Maray Al-Ali, raseljena osoba.

Turska dobrotvorna organizacija postavlja nove šatore u blizini. Pripremaju se za skori dolazak stanovnika istočnog Halepa.

Humanitarne organizacije pomažu

“Turska gradi dva kampa u provinciji Idlib, u kojima će primiti do 30.000 stanovnika Halepa”, javlja reporter Charles Stratford.

Humanitarne organizacije i UN nastoje pomoći desecima hiljada ljudi evakuiranim iz Halepa. Međutim, ni u Idlibu nije sigurno.

Vlada redovno bombardira borce opozicije u Idlibu. Ova pokrajina gotovo je u potpunosti pod kontrolom opozicijskih snaga.

Bez primirja na nivou cijele Sirije, UN upozorava da grad Idlib može doživjeti sudbinu sličnu istočnom Halepu.

Buldožeri pripremaju teren za gradnju još jednog kampa u blizini turske granice, kapaciteta do 20.000 osoba.

“Svi bi trebali doći i vidjeti te ljude koji žive u užasnim uvjetima. Došli smo da im pomognemo” kaže vozač buldožera.

Bez prekida vatre i kraja ovog rata, gotovo da ne postoji sigurno mjesto za ove ljude.

Izvor: Al Jazeera