IEA: Višak nafte na globalnom tržištu u 2019.

Katarska naftna kompanija je potvrdila povlačenje iz OPEC-a (AP)

Globalna ponuda nafte će nadmašiti tražnju tokom 2019. godine, jer konstantan skok proizvodnje neutralizira povećanje potrošnje koja je u opasnosti zbog usporavanja globalne ekonomije, saopćila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U najnovijem mjesečnom izvještaju, Agencija sa sjedištem u Parizu je zadržala projekcije rasta globalne tražnje za naftom za 2018. i 2019. godinu na nepromijenjenom nivou u odnosu na prošli mjesec, odnosno na 1,3 miliona barela dnevno i 1,4 miliona barela dnevno respektivno, prenosi Reuters.

IEA je, ipak, srezala projekciju rasta tražnje za naftom iz nečlanica OPEC-a, ali je istovremeno podigla procjenu rasta proizvodnje nafte u tim zemljama na 2,4 miliona barela dnevno u ovoj godini i na 1,9 miliona barela dnevno u narednoj godini, sa ranije projektiranih 2,2 miliona barela i 1,8 miliona barela, respektivno, prenosi Tanjug.

Američka proizvodnja

Sjedinjene Američke Države će prednjačiti u prognoziranom porastu proizvodnje, jer će, prema procjenama IEA, američka proizvodnja nafte ove godine porasti za 2,1 milion barela dnevno, i za dodatnih 1,3 miliona barela dnevno u 2019. godini.

“Očekuje se da će naredne godine postojati još manja potreba za OPEK-ovom naftom zbog konstantnog rasta proizvodnje u nečlanicama OPEC-a”, navodi IEA.

Agencija je, također, smanjila projekciju tražnje za OPEC-ovom naftom za 300.000 barela dnevno na 31,3 miliona barela dnevno u 2019. godini.

Izvor: Agencije