IFJ traži oslobađanje novinara Božinovskog

Božinovski je uhapšen 21. aprila ove godine, nakon izručenja iz Srbije, gdje je živio posljednje tri godine (Tanjug)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je na “hitno i bezuslovno” oslobađanje iz zatvora makedonskog nezavisnog novinara Zorana Božinovskog, saopštlio je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U pismu predsjedniku i Javnom tužilaštvu Makedonije, generalni sekretar i predsjednik IFJ-a Anthony Belange i Philippe Leruth osudili su produžetak pritvora novinaru koji je u zatvoru već proveo četiri mjeseca, pošto su ga makedonske vlasti 2013. optužile za špijunažu, zločinačko udruživanje i ucijene.

Božinovski, slobodni novinar i osnivač online medija Burevensik.org uhapšen je 21. aprila ove godine, nakon izručenja iz Srbije, gdje je živio posljednje tri godine.

Ugrožena sloboda medija

IFJ naglašava da je “hapšenje novinara za kriminalne aktivnosti bez dokaza neprihvatljivo u slobodnoj i demokratskoj zemlji i da takve optužbe doprinose da se diskreditovanjem novinara kao izdajnika i kriminalaca uništi povjerenje javnosti u njih”.

“Božinovski je objavio mnoge činjenične priče o umiješanosti državnih službenika u kriminalne aktivnosti. Zato vjerujemo da je jedini razlog za njegovo hapšenje da ga spriječi u objavljivanje novih priča – potez koji ima negativan efekat na slobodu medija u Makedoniji i ometa druge novinare u obavljanju istraga o nedjelima javnih institucija”, navodi se u pismu najveće svjetske asocijacije novinara.

IFJ podsjeća makedonske vlasti da je osnovno pravo novinara da istraže i napišu svoje priče – pravo sadržano u evropskom pravu, u Ustavu Makedonije i temeljni princip novinarskih sloboda.

Izvor: Agencije