‘Igra prijestolja’ obogatila ponudu Dubrovnika

Dubrovnik će ove godine zabilježiti povećanje broja turista. Uz more i povijesne znamenitosti, odličnoj sezoni i većem broju turista pripomogla je televizijska drama Game of Thrones (Igra prijestolja). Glumci i ekipa završili su snimanje nove sezone u produkciji HBO-a, ali turisti i dalje dolaze.

Povijesna jezgra Dubrovnika jedna je od mnogih lokacija na kojoj se snima peta sezona popularnog serijala Game of Thrones. Za one koji prate seriju Dubrovnik je poznat kao kraljeva zemlja porodice Lanister, izvještava reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Turističke ture po lokacijama snimanja

Za neke Dubrovčane to je mogućnost dodatna zarade, jer se pojavljuju kao statisti.

“Nije toliko zanimljivo kao prošle godine, kada smo snimali u parku Gradac. Ipak, ove godine ima više akcije, pa više i rade sa statistima. Ove godine više smo glumili”, kaže statist Ante Malbaša.

Oni koji Dubrovnik nisu posjetili ranije dijelom to čine zbog serijala. Za njih je osmišljena posebna šetnja, koja ih vodi kroz pojedine lokacije gde se serija snima.

“Ove godine ta tura je veoma popularna. Ljudi su zaista uzbuđeni kada vide sve lokacije. Zaista su zainteresirani za našu turu. Mladi i stari. Svih godina. Zaista je tura popularna”, kaže turistički radnik Igor Cvrlje.

Dubrovnik je kroz povijest bio važan trgovački grad-država, često na meti različitih osvajača. Unatoč svemu, sačuvao je jedinstvenu atmosferu. Početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji stari dio grada je granatiran i oštećen. Nakon rata grad je obnovljen, a danas je dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Iduće godine dalmatinska tura

Svojom arhitekturom privukao je producente HBO kanala, a zahvaljujući njima, privukao je i nove turiste. Njih je mnogo, pa je sve više agencija koje nude Game of Thrones ture.

“Naša tura traje tri sata. Prolazimo kroz sve lokacije na kojima je snimana druga, treća i četvrta sezona serije. Osim toga, ponudimo im i malo povijesti našeg grada, ne samo onoga što se događa u seriji. Naši vodiči imaju i male ‘note padove’ sa scenama snimanim u gradu, tako da turisti doslovno mogu prepoznati lokaciju”, kaže turistička radnica Maja Radojičić.

Game of Thrones već od iduće turističke sezone mogla bi postati dalmatinska tura. Posljednja sezona, koja će biti emitirana 2015. godine, osim u Dubrovniku, snimana je i u Splitu i Šibeniku.

Izvor: Al Jazeera