IKEA otvorila prvu robnu kuću u Srbiji

Beogradska robna kuća ima 330 radnika, a IKEA u Srbiji ukupno zapošljava 416 ljudi (Tanjug)

Robna kuća IKEA “Beograd Istok”, kod Bubanj Potoka, svečano je otvorena u prisustvu najviših državnih zvaničnika Srbije.

IKEA je u robnu kuću površine 35.000 kvadratnih metara uložila 70 miliona eura i zaposlila 416 radnika u Srbiji.

To je prva robna kuća kompanije IKEA na tržištu Srbije i 400. u svijetu.

Srbija je postala 49. država u kojoj švedska kompanija ima poslovne operacije i jedino novo tržište u 2017. godini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor kompanije IKEA za Jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, regionalni direktor za razvoj IKEA-e Vladislav Lalić i direktor robne kuće Vladimir Moga, simboličnim sađenjem drveta obilježili su početak rada robne kuće.

Oni su zasadili bijelu brezu, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta, prenosi Tanjug.

Šansa za proizvođače

Vučić je najavio otvaranje IKEA-ine robne kuće na zapadnoj strani Beograda, a dodao je kako vjeruje da neće dugo proći prije nego što još jedna prodavnica bude otvorena u Nišu.

On je poručio da ovo treba biti početak s IKEA-om koji će omogućiti bolji standard i više radnih mjesta u Srbiji.

“Ova robna kuća je mnogo više od prodavnice, ona je način života i rada koji favorizuje zanat”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao kako očekuje da će ova robna kuća imati dva i po miliona posjetilaca tokom sljedeće godine, a to znači “da će skoro svaka porodica osetiti ukus promene”.

Generalni direktor IKEA-e za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke kazao je da mu je zadovoljstvo što je IKEA otvorena 16 mjeseci nakon postavljanja kamena temeljca.

“U Srbiju nećemo donijeti samo sjajne cijene već želimo doprinijeti boljem standardu srpskog društva”, kazao je on.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je IKEA bitna zbog investicije od 70 miliona eura, više od 400 radnih mjesta, ali da to nije sve.

“IKEA je simbol promena, napretka u našem gradu, to je ono što je važno”, rekao je on.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da otvaranje prve IKEA-ine robne kuće znači povratak na mapu zemalja koje su prepoznate kao dobro mjesto za investicije.

Čadež je rekao da će PKS pokrenuti akciju za pronalaženje proizvođača u Srbiji koji mogu raditi za IKEA-u i tako plasirati svoje proizvode na globalno tržište.

“Od izuzetnog je značaja dolazak IKEA-e za privredu Srbije i sve proizvođače koji bi mogli da iskoriste lanac te kompanije”, kazao je on.

Stotine radnika

Otvaranju robne kuće prisustvovali su i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić, ministar trgovine Rasim Ljajić i predsjednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.

Beogradska robna kuća ima 330 radnika, a IKEA u Srbiji ukupno zapošljava 416 ljudi, računajući i zaposlene u regionalnoj kancelariji ove kompanije za Jugoistočnu Evropu.

IKEA je izgradila i infrastrukturu oko robne kuće u vrijednosti od gotovo 10 miliona eura.

Ikea je prisutna na tržištu Hrvatske od 2014. godine, kada je otvorena robna kuća u Zagrebu.

Izvor: Agencije