Ilegalni doseljenici traže porez od Palestinaca

U ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali pokušavaju naplatiti porez od Palestinaca. Međutim, oni ga ne žele plaćati.

Proteklih nekoliko sedmica bile su veoma stresne za Abdul-Karima Jabarija. Otac 13 djece iz Hebrona primio je pismo u kojem je naznačeno da mora platiti porez u visini 22.000 dolara. Pismo sa zahtjevom za plaćanje poreza poslali su mu iz Vijeća izraelskih naselja, ilegalno izgrađenih na okupiranoj Zapadnoj obali.

Taj novac je namijenjen, kako su naveli, izraelskoj općini Arnona, oformljenoj na području gdje živi porodica Jabari.

“Ja i ne znam šta je Arnona. Nikada nisam čuo za takav porez u Hebronu. Izraelska naselja mi ne pružaju nikakve usluge. Sve ovo – zemljište, vodu, sve usluge – imam od općine Hebron”, ističe on.

Dokaz okupacije

Zemljište porodice Jabari okruženo je izraelskim naseljem. Prije 12 godina je grupa doseljenika izgradila sinagogu na dijelu njegove imovine. Palestinci kažu da je razlog traženja poreza jednostavan – to je dio duge i kontinuirane kampanje uznemiravanja lokalnog palestinskog stanovništva.

Kamel Hameed je guverner Hebrona i kaže da se Palestincima prijeti i zastrašuje ih se kako bi otišli sa svoje zemlje.

“Maltretiranje Palestinaca koji ovdje žive je opasan presedan, koji predstavlja još jedan dokaz izraelske okupacije. Ovo možemo predstaviti kao dokaz na Međunarodnom krivičnom sudu i drugim međunarodnim organizacijama”, navodi on.

Vijeće izraelskih naselja odbilo je poziv Al Jazeere za razgovor, ali su kazali da svi koji žive, kako kažu, u okviru njihovih granica moraju plaćati porez.

Abdul-Karim Jabari kaže da ga sve ovo košta mnogo više od novca – narušava mir njegove porodice.

Izvor: Al Jazeera i agencije