Ilegalno preko granice i djeca bez roditelja

Samo u ovoj godini iz Centralne Amerike u Sjedinjene Američke Države ušlo je 90.000 djece bez roditelja.

Mnogi od njih došli su teretnim vozovima iz južnog Meksika, a za život u SAD-u na kocku su stavili sve.

Jedan od njih je i Oscar Lara, 14-godišnji imigrant iz Hondurasa koji se zaputio u SAD u nadi da će se uspjeti pridružiti svojoj braći koja su već tamo.

Želio je upisati muzičku akademiju, ali njegovi roditelji nisu imali novca, pa je morao raditi. Dok čeka na prelazak granice u meksičkom gradiću na granici, uvježbava kompozicije sa novim tinejdžerskim bendom.

„Rekao sam im da želim pomoći roditeljima. Moj otac želi kupiti automobil. To ću mu omogućiti ako se domognem SAD-a. Moja braća su tamo, ali oni ne šalju novac“, kaže Oscar.

Putuju teretnim vozovima

Hiljade djece iz Centralne Amerike ilegalno se pokušavaju prebaciti u Meksiko, kako bi se domogli SAD-a.

„Svaki imigrant zainteresovan je za vrijeme polaska jednog od teretnih vozova koji nema voznog reda, niti se u njemu može putovati. Kad krene, imigranti se jednostavno penju ili kače za ljestve“, javlja Al Jazeerina reporterka Monica Villamizar iz meksičke Arriage.

Prethodni voz koji je otišao iz Arriage iskočio je iz šina.

Mnogi imigranti završili su u skloništima koje vode humanitarne organizacije, a broj djece ilegalnih useljenika povećao se posljednjih godina.

„Ta djeca su otporna, imaju izuzetno pozitivan životni stav. Nervozna su i prestrašena, ali su nevjerovatno snažna“, ukazuje socijalna radnica Sarah Mesick.

Surove priče

Oscar Lara vrijeme provodi sa potpunim strancima sa kojima dijeli snove o putu na sjever, no čuo je i zastrašujuće priče o putovanju – voz kontrolišu narkomafija i trgovci ljudima.

„Kruže priče da bande na vozu traže novac. Ako ga nemaš, odrežu ti ruku. U to ne vjerujem. Vjerujem u Boga“, kaže Oscar.

Ostao je bez novca, tako da će se morati ukrcati na voz, isti onaj na kojem su smrtno stradale hiljade imigranata – neki su ispali iz njega, a neke su ubili krijumčari.

Oscar Lara ima slabe izglede za uspjeh, a ovo je tek početak njegovog putovanja.

Izvor: Al Jazeera