Iluzija ili istina: Grupa za likvidaciju zvaničnika u Damasku

U Damasku vladaju različiti stavovi o djelovanju ove grupe i njenim ciljevima (EPA)

Piše: Sulafa Jabbour

Sredinom aprila ove godine, na društvenim mrežama je objavljeno saopćenje o formiranju opozicijske grupe u Damasku pod nazivom „Jedinice otpora nepravednicima“. Ovoj grupi se pripisuje organizacija atentata na istaknute ličnosti u snagama sirijskog režima, dok se među opozicijom vode rasprave o kredibilitetu grupe i efikasnosti njenih aktivnosti.   

Proglas o osnivanju grupe potvrđuje kako je njen cilj „srušiti stubove sirijskog režima (…) svim sredstvima“ te „pružanje zaštitite narodu Sirije i požrtvovanost sve dok se ne ostvare njihovi zahtjevi i sloboda .“

U sedmicama koje su uslijedile, ova grupa je objavila vijest kako su meta njihovih napada bili elementi i službenici sirijskog režima u Damasku, dok su svoje akcije potvrdili iznošenjem detalja vezanih za njih. Prva vijest se ticala atentata koji je izvršen 12. aprila na Saida Badrana, viokorangiranog poručnika Uprave za političku sigurnost, nakon što je uhođen i namamljen u zamku. 

Zatim je ova grupa izdala saopćenje o atentatu na narednika Abdul Hamida Kawa, pripadnika ogranka 235 (ili ogranka Palestina) vojno-obavještajne službe u Damasku, koji je napadnut nožem, dok su tokom ovog mjeseca izjavili da su izvršili atentat na Alija Khadra, oficira Odjela za državnu sigurnost, što je bila „osveta za prolivenu krv stanovnika Halepa“.

Također su saopćili da su izvršili atentat na narednika Ahmeda Yousufa, koji je izboden nožem 6. maja ove godine u znak osvete „za ubijanja i ponižavanja sunita, kao i više slučajeva silovanja.“ 

Ova grupa je objavila i videosnimak na kojem su se mogle vidjeti neke od njenih akcija, a zatim ga je obrisala „iz sigurnosnih i njima poznatih razloga“, smatrajući kako je dovoljno da pismenim putem prenesu obavijesti o atentatima koje su izvršili. 

Različiti stavovi

U Damasku vladaju različiti stavovi o djelovanju ove grupe i njenim ciljevima te o tome kolika je zapravo njena efikasnost. Dok jedni smatraju da ovakva vrsta operacija ima značajnu ulogu za izazivanje zabrinutosti i zbunjivanje sirijskog režima, drugi tvrde da su imena osoba koje ova grupa navodi izmišljena ili se ponavljaju s ciljem ostvarivanja imaginarnih pobjeda.  

U razgovoru za Al Jazeeru, aktivista Omar al-Shami je naglasio kako se teško uvjeriti u tačnost informacija o ubistvima osoba koje ova grupa spominje u svojim saopćenjima jer su rijetke službene internetske stranice ili štampa lojalna režimu, a da se u njima mogu pronaći informacije koje potvrđuju pogibiju ovih osoba. 

Dodaje da „čak i u slučaju da su navedene osobe poginule, nema dokaza koji upućuju na to da su ih napale Jedinice otpora nepravednicima. Možda su živote izgubili u borbama ili sukobima, ili su ih likvidirale neke druge grupe, pa čak i sam sirijski režim.“

Medijski aktivista je naglasio kako je ovakve akcije veoma teško provoditi unutar glavnog sirijskog grada, koji je jedan od glavnih uporišta sirijskog režima. Teško je pronaći važne ličnosti koje bi bile meta i iskoristiti sigurnosne propuste oko njih, što rad jedne ovakve grupe izlaže velikom riziku. Upravo to opravdava njihovu jaku želju da sakriju bilo kakve detalje koji se tiče njihovog djelovanja. 

Pokušaj prikrivanja podataka o žrtvama

S druge strane, zvanični glasnogovornik Jedinica otpora nepravednicima Mohammed al-Shami ističe da je ova grupa prisutna u Damasku više od dvije i po godine, te da je u tom periodu izvela mnoge operacije koje su potvrđene, međutim, zbog „sigurnosnih i njima poznatih razloga“ odgodili su obznaniti njeno formiranje.

Al-Shami za Al Jazeeru dodaje da je ova grupa izbrisala sve videosnimke koji dokazuju njihovu posljednju operaciju sa svoje zvanične stranice na Facebooku i to „iz sigurnosnih razloga“. 

Istakao je da postoji saradnja između ove formacije i posebne sigurnosne ćelije koja joj pomaže da nastavi sa svojim radom, kao i medijskim timom duboko infiltriranim na internetske stranice i grupe koje podržavaju sirijski režim na društvenim mrežama, gdje objavljuju vijesti o pogibiji oficira i pripadnika sirijskih snaga koji su se našli na meti napada.

Rekao je da “preko publikacija i komentara pokušavamo osjetiti koliki strah vlada među pristalicama sirijskog režima te njihovo nezadovoljstvo zbog sigurnosnih propusta koji nama olakšavaju da stignemo do svojih ciljeva“. 

Al-Shami je dodao da sirijski režim želi prikriti podatke o žrtvama kako bi sačuvao svoj ugled i nastavio se pokazivati pred svojim pristalicama i onima koji ga podržavaju kao taj koji vlada sigurnosnom situacijom i drži pod kontrolom sve vitalne funkcije društva u Damasku.  

Izvor: Al Jazeera