Imovina Ivanke Trump i supruga vrijedna 741 milion dolara

Poslovno carstvo Ivanke Trump vrijedi više od 50 miliona dolara (EPA)

Kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa Ivanka i njen suprug Jared Kushner posjeduju imovinu vrijednu 741 milion dolara, objavila je Bijela kuća u skladu s etičkim propisima o imovini i prihodima visokih zvaničnika prije stupanja na dužnost. 

Dokumenti sadrže i detaljne podatke o platama visokih zvaničnika američke administracije. Među njima nema informacija o imovini predsjednika Donalda Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea.

Na konferenciji za novinare održanoj prije objave dokumenta, zvaničnici Bijele kuće istakli su da “nije riječ o trenutnoj imovini, već o imovini koju su posjedovali u trenutku dolaska na novu dužnost”. 

Reuters ističe da su aktuelni zvaničnici Bijele kuće puno bogatiji od onih iz prethodnih administracija, uključujući Obaminu.

Kushnerova imovinska kartica

Poslovno carstvo Ivanke Trump vrijedi više od 50 miliona dolara, a njen udio u lancu hotela Trump International Hotels iznosi između pet i 25 miliona dolara, stoji u imovinskoj kartici njenog supruga Jareda Kushnera. S obzirom na to da je Ivanka Trump tek nedavno službeno postala zaposlenica Bijele kuće, vlastiti će izvještaj objaviti kasnije. 

Kushnerovu imovinsku karticu čine 54 stranice na kojima su navedene nekretnine čija se vrijednost mjeri sa šest i sedam nula. The New York Times je prenio da se nekretninsko i investicijsko carstvo para procjenjuje na 741 milion dolara.

Objavljeni su detaljni podaci o njegovom položaju u 267 korporacija i drugih organizacija, iz kojih se u januaru povukao. Prošle je godine Kushner zaradio stotine hiljada dolara od poslovanja s nekretninama. 

Zarade Trumpovih savjetnika

Steveu Bannonu, glavnom strategu i savjetniku Donalda Trumpa medijska kuća Breitbart za usluge savjetovanja isplatila je 191.000 dolara, a u kartici se navodi još jedna zarada od milion dolara. Njegova je imovina vrijedna između 3,3 i 12,6 miliona dolara.

Seanu Spiceru, Trumpovom sekretaru za medije za posao glavnog stratega i šefa komunikacija Republikanskog nacionalnog odbora isplaćeno je 260.000 dolara. Posjeduje više vrlo vrijednih nekretnina. 

Šefica Trumpove izborne kampanje Kellyanne Conway, koja je postala njegova savjetnica, zaradila je više od 800.000 dolara. 

Bivši predsjednik banke Goldman Sachs Gary Cohn i aktuelni predsjednik Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće naveo je da posjeduje imovinu vrijednu najmanje 230 miliona dolara.

Pretpostavlja se da je njegova imovina puno veća, s obzirom na to da je uz neke pokretnine i nekretnine naveo da vrijede “više od milion dolara”.  Od Goldman Sachsa je dobio otpremninu u iznosu od 85 miliona dolara u gotovini i dionicama.

Izvor: Agencije