Oglasi

Imućniji Kinezi odlaze u London na studije

Akademska reputacija britanskih univerziteta i prilika za studij na engleskom, mamac su za kineske bogataše.

Odlazeći kineski predsjednik Hu Jintao tvrdi da ekonomski razvoj ove zemlje ne bi bio moguć bez kvalitetnog obrazovanja. Mnogi studenti iz Kine odlaze u zemlje poput Velike Britanije kako bi stekli bolje vještine i više znanja.

Studenti koji pohađaju fakultete na britanskim univerzitetima se mijenjaju. Sve više ih dolazi izvana - Kinezi u tome prednjače. May Jie Hu studira na londonskom Kings Collegu.

Privukla je reputacija

Njena je porodica uložila desetine hiljada dolara kako bi joj priuštila studiranje u Britaniji. Privukla ju je londonska reputacija centra kreativnosti. Želi raditi u medijima.

"Gradivo i predavači ohrabruju kritičko razmišljanje, vole neslaganja, dok, s druge strane, u Kini to izgleda kao da vam se daju nalozi, a vi nemate hrabrosti da se suprotstavite autoritetu."

Britanski univerziteti sada primaju više studenata iz Kine, nego iz bilo koje druge zemlje van Evropske unije. Broj studenata iz ove zemlje raste iz godine u godinu.

Do naglog rasta došlo je tokom posljednje decenije. Akademska reputacija britanskih univerziteta i prilika za studij na engleskom, mamac su za kineske bogataše.

Rezovi u finansiranju

Budući da je Vlada napravila rezove u finansiranju studija, britanski univerziteti trebaju nove izvore prihoda. Studenti izvan Evropske unije plaćaju najskuplje školarine.

"U pitanju su milijarde, desetine milijardi -  34 milijarde svake godine, to je 2,6 posto našeg BDP-a. Veliki iznosi novca koji jačaju našu ekonomiju. Dakle, sa aspekta kulture, trebalo bi da nas kao otočnu naciju 21. stoljeća, zanima šta se događa u Aziji", kaže Maxine Taylor sa King's koledža u Londonu.

Kada završe fakultet, May i njeni prijatelji ponijet će svoja znanja natrag u Kinu, očekujući uspješne karijere kakve imaju Britanci. To je nada da će izgraditi veze sa budućom elitom supersile u usponu.

Izvor: Al Jazeera