Imunološki zavod ostaje u rukama države

Hrvatska Vlada odlučila je da Imunološki zavod zadrži u svome vlasništvu. Ta odluka dolazi nakon stečaja i neuspjele potrage za investitorom.

Problem je nastao jer u natječaju za prodaju nisu bile uvrštene vrijedne serije virusa iz kojih se rade cjepiva. Ulagači su odustali, a radnici odahnuli, jer ionako nisu željeli u privatne ruke.

Svjetlo na kraju tunela, ali ne od vlaka, već od sunca – tako radnici Imunološkog zavoda vide odluku hrvatske Vlade. Sada se prvo nadaju isplati zaostalih plaća.

“Činjenica je da smo mi i prošli tjedan bili na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, da su određeni koraci poduzeti i sad se čini sve da se bar jedna ili dvije plaće sutra isplate”, kaže sindikalna povjerenica, Lidija Jagarinec.

Preoblikovanje iz dioničkog društva u zdravstvenu ustanovu

“Nama je drago i mi smo zadovoljni s ovakvom odlukom, ali sada želimo da se ona što hitnije sprovede. Dakle, rok od tri mjeseca ne znači da to mora trajati tri mjeseca”, smatra Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Toliko Ministarstvo zdravlja ima da Imunološki zavod iz dioničkog društva preoblikuje u zdravstvenu ustanovu. Odluka je to jer Vlada nije uspjela pronaći privatnog investitora za kupnju 54 posto dionica Zavoda.

“Neuspjehom same privatizacije, kako je bila zamišljena, mi moramo napraviti taj iskorak da kao država uskočimo i osnujemo državni zavod i tako osiguramo i kontinuitet Imunološkog zavoda i kontinuitet plaća radnika i same proizvodnje u Hrvatskoj”, kazao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Da bi se ona nastavila, potrebno je izgraditi nove pogone. Jer, otkako je prije dvije godine izgubljen veći dio dozvola, proizvodnja Zavoda na najnižim je granama.

“Derutni prostori stari više od 100 godina jednostavno ne udovoljavaju kriterijima agencije za lijekove. Nužna izgradnja novog pogona koštala bi, procjenjuje se, minimalno 13 milijuna eura. U Vladi kažu – taj novac izdvojit će se iz proračuna za iduću godinu”, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Teret za proračun bit će blizu 78.000 eura, koliko država mora izdvojiti za pokrivanje dugova Zavoda, ali i novac kojim će morati otkupiti dionice malih ulagača.

Zadovoljna i Visia Croatica

“Mislim da je Vlada, kao što sam rekao, trebala se više angažirati u pronalaženju investitora, ili je trebala napraviti fond za spašavanje takvih poduzeća, kao što ga imaju druge zemlje. Iz kojeg bi se financiralo restrukturiranje i investicije na transparentan način, ili prodaja privatnom investitoru”, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Investirati je novcem koji su sakupili građani htjela inicijativa Visia Croatica. Iako su se jedini javili na obvezujući natječaj, od Vlade su dobili odbijenicu. Ipak, tvrde, zadovoljni su, jer Zavod ostaje u rukama države.

“Ovo su sad slatke brige, vratit ćemo novce čim se organiziramo i Vlada nam vrati pola milijuna kuna [66.300 eura] jamstva. Međutim, mi smo uspjeli, jer je cilj bio da Zavod opstane i ne ode u ruke ijednog pojedinca”, kaže Đuro Lubura iz inicijative Visia Croatica.

A pred radnicima i Zavodom još je neizvjesna sudbina. Ona trenutno ponajviše ovisi o inspekciji koja bi sljedećih tjedana trebala donijeti odluku – vraćaju li se Zavodu dozvole za proizvodnju.

Izvor: Al Jazeera