INA prekida rad u Rafineriji Sisak, 40 radnika višak

INA, Rafineri, Rafinerija nafte Sisak, Sisak, Nafta
U sindikatu Nova solidarnost kažu da zatvaranje postrojenja FCC praktički znači prekid proizvodnje (Al Jazeera)

Industrija nafte (INA) je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su u petak iz te kompanije. 

Kako se navodi u priopćenju INA-a, temeljem odobrenog Poslovnog plana za 2018. godinu pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji se trenutačno nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća.

“Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak. Na taj način osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije”, navode iz INA-e.

Korak prema smanjenju gubitaka

Pritom podsjećaju da je “Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije”, prenosi Hina.

Iz INA-e također tvrde kako je predloženi način rada Rafinerije nafte Sisak korak prema značajnom smanjenju gubitaka koje rafinerija generira.

“Ove promjene ne podrazumijevaju druge odluke vezano za budućnost Rafinerije nafte Sisak – prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima kao što je i sad, dok bi sekundarna postrojenja radila kontinuirano, bez obustava, što dosad nije bio slučaj”, ističe se u priopćenju. 

Navedene organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak, što će, kako se navodi, dovesti do smanjenja broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici 2018. godine.

“Eventualnu odluku o višku mora donijeti Uprava te ćemo u tom slučaju radnike nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako unatoč nastojanjima ne uspijemo preraspodijeliti radnike unutar kompanije, isti će kao višak biti zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka”, zaključuje se u priopćenju INA-e.

Plenković: Za veću učinkovitost

Neslužbeno se doznaje kako je planirano da se s primjenom organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak krene u drugoj polovici ove godine.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da se u odluci INA-e o prekidu rada postrojenja FCC u sisačkoj Rafineriji radi o poslovnim odlukama kako bi ta naftna kompanija bila učinkovitija i istaknuo da Vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u INA-i.

“To je poznato već dugo vremena temeljem određenih studija koje je INA naručivala. Riječ je o četrdesetak ljudi. Dakle, neke poslovne odluke koje INA donosi da bi bila učinkovitija”, rekao je Plenković novinarima nakon inicijalnog sastanka s predsjednicima HDZ-ovih odbora, upitan o prijedlogu organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak.

Dodao je kako Vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u INA-i i cjeloviti  pristup funkcioniranja Ine kao vertikalno integrirane kompanije, pri čemu računaju na Sisak i Rijeku.

Nakon prve smjene u Rafineriji nafte u Sisku zaposleni su u petak bili zatečeni i iznenađeni najavom Inine uprave o organizacijskim promjenama i višku radnika, a iako još nisu bili upoznati s priopćenjem Ine, prva reakcija im je bila: “Ipak nas zatvaraju.”

Ni u rafinerijskim sindikatima ni u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji inače u takvim slučajevima vrlo brzo reagiraju, još nisu mogli komentirati najnovije priopćenje.

Praktično prekid proizvodnje

Predsjednik sindikata Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić ocijenio je kako je žalosno da takvu vijest, koja je za radnike od vitalnog značenja, doznaju na takav način, tj. da je mediji doznaju prije njih.

“Nitko iz Radničkog vijeća nije nas o tome obavijestio. Ako je vijest točna, sazvat ćemo članove Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta kako bismo se dogovorili o daljnjim akcijama. Upozoravali smo i prije na mogući ovakav scenarij jer MOL od Siska odavno želi napraviti skladište, ili, kako oni kažu, logistički centar”, rekao je Sekulić.

Kako je ocijenio, na to je upućivala i Deloitteova analiza, koju je platila uprava, a za koju smatra da nije vjerodostojna.

“Iako se navodi kako ćemo nastaviti rad u blokovima, zatvaranje postrojenja FCC za nas praktički znači prekid proizvodnje. Naime, katalitički kreking je naš najprofitabilniji pogon”, rekao je Predrag Sekulić, dodajući da će se Stožer uskoro javiti s priopćenjem i najavom sljedećih akcija.

Istovremeno, Sindikat naftnoga gospodarstva (SING) traži sastanak s menadžmentom INA-e zbog najavljenog smanjenja broja radnika u Rafineriji Sisak, priopćeno je iz tog sindikata.

“Neugodno smo iznenađeni namjeravanom Odlukom koja je dostavljena Radničkom vijeću na savjetovanje jer nam nije najavljena, što nikako nije u skladu s dosadašnjom praksom socijalnog dijaloga”, ističe SING.

Radničko vijeće će, poručuje SING, zatražiti sastanak s nadležnima u INA-i, kako bi se raspravila namjeravana odluka.

Podsjećaju kako godinama upozoravaju na nedostatak radne snage u Rijeci, Istraživanju i proizvodnji, te u Sisku.

“S obzirom da se radi o vrlo stručnim i kvalitetnim radnicima, zatražit ćemo da ih se rasporedi na druga odgovarajuća radna mjesta u Sisku ili drugim dijelovima INA-e”, ističe SING.

Sindikat smatra da ima dovoljno vremena za socijalni dijalog jer bi se, prema najavi, odluka trebala primijeniti s 1. srpnjem 2018. godine.

Izvor: Agencije