Inauguracija prve predsjednice Južne Koreje

Otac nove predsjednice Park Chung-hee kao vojni lider vladao je zemljom 18 godina dok nije ubijen (EPA)

Park Geun-hye, kćerka nekadašnjeg vojnog lidera Južne Koreje, položila je zakletvu kao prva predsjednica ikad izabrana u ovoj zemlji.

Na svečanoj ceremoniji u ponedjeljak, koja je trajala dva i po sata, nastupio je i pjevač Psy, čija je pjesma “Gangnam Style”, bila planetarni hit u 2012.

Kao liderka četvrte najjače ekonomije u Aziji, Park (61) će se suočiti sa brojnim izazovima, uključujući susjednu Sjevernu Koreju, usporavanje ekonomije i povećane troškove socijalnih programa, budući da je Južna Koreja jedna od vodećih zemalja na svijetu sa starijom populacijom.

“Nedavni nuklearni test Sjeverne Koreje je izazov za preživljavanje i budućnost korejskog naroda”, rekla je Park u svom govoru.

“Pozivam Sjevernu Koreju da napusti svoje nuklearne ambicije bez odgađanja i pređe na put mira i zajedničkog razvoja”, dodala je.

Park je u svoj predizbornoj kampanji obećala veći, “istinit” angažman sa Pjongjangom.

Međutim, analitičari tvrde da su joj sada ruke svezane zbog međunarodne osude posljednjeg nuklearnog testa, što je ohrabrilo druge članove njene vladajuće konzervativne stranke koji se protive bliskoj saradnji sa Pjongjangom.

John Delury, professor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Yonsei u Seulu, rekao je za Al Jazeeru da je Sjeverna Koreja “notorno teška zemlja za saradnju”, ali uprkos tome, javnost u Južnoj Koreji ima “velika očekivanja”.

“Ona mora početi sa ponovnim otvaranjem kanala za dijalog direktno sa Sjevernom Korejom i kroz to pronaći put da poboljša odnose”, rekao je.

Novinar Al Jazeere Harry Fewcett, koji izvještava iz Seula, rekao je da je podrška predsjednici prije inauguracije “pala sa 51 na 50 posto, što je prilično nisko kada se porede prethodni rejtinzi, međutim i to je uspjeh u ovom momentu”.

Nasljedstvo oca

Park preuzima vodstvo zemlje gotovo 50 godina nakon što je njen otac, Park Chung-hee, došao na vlast u vojnom udaru.

Vladao je zemljom narednih 18 godina, dok nije ubijen, a poznat je po tome što je državu izvukao iz siromaštva, ali i po kršenju ljudskih prava.

Politička karijera nove predsjednice uvijek se povezivala sa vodstvom njenog oca, što je za neke u Južnoj Koreji bila prednost, a za neke mana.   

U pokušaju pomirenja ta dva stava, javno je tokom predizborne kampanje priznala ekscese režima svog oca i izvinila se porodicama njegovih žrtava.

Miljenica je starijih konzervativnih Korejaca, koji misle da ima osobine vođe kao otac i doživljavaju je kao osobu koja je izgubila oba roditelja u atentatu, ali se izdigla iz te tragedije.

Međutim, kritičari je optužuju za autokraciju i smatraju da njen politički legitimitet uglavnom dolazi iz porodičnog nasljedstva.

Jung Mi-ae, professor na Univerzitetu Kookmin, tvrdi je Park, nakon što je njen otac ubijen, sama izgradila političku karijeru prije nego je osvojila mjesto u državnom Parlamentu 1998.

“Još postoji pitanje kako će se Park snaći kao liderka, ali ona nije neka figura koja je došla na vlast samo zbog svog oca”, rekao je.

Kao prva predsjednica Južne Koreje, vodit će zemlju koja je po spolnoj jednakosti rangirana ispod Surinama i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvori: Al Jazeera i agencije