Incident s pištoljem u programu uživo

Nepoznati muškarac sa pištoljem u ruci prišao je ekipi Radio-televizije Vojvodine koja se uživo uključivala u program u Novom Sadu. 

Muškarac je ispred novinarke i kamere mahao pištoljem, što je i zabilježeno na snimku, a zatim je pobjegao.

RTV je tim povodom podnijela prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, navodeći da je taj incident još jedno upozorenje da se sigurnost novinara mora podići na viši nivo.

Još nije utvrđeno da li se radi o pravom pištolju ili o imitaciji. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da policija istražuje taj slučaj.

“Utvrđuje se identitet lica koje se nalazi na snimku. Videćemo da li je oružje pravo ili nije i šta je bila namera tog lica. u svakom slučaju nedopustiv gest, nešto što ne može da se toleriše na bilo koji način i trudićemo se da vrlo brzo otkrijemo počinioce”, rekao je. 

‘Duboki društveni poremećaji’

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih organa da hitno otkriju identitet ove osobe. 

“Zahtevamo da se ova osoba primereno kazni, kao i da se jasno saopšti koji su bili motivi napada. NDNV je više nego zabrinut zbog eksplozije nasilja u Srbiji i Vojvodini, i smatra da ona svedoči o dubokim društvenim poremećajima, za koju odgovornost snose pre svega oni koji donose odluke i kreiraju javno mnijenje”, navedeno je u saopćenju udruženja.

Dodaje se da “svakodnevne poruke mržnje koju šalju predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom, koje prati porast ksenofobije, nacionalizma i pokušaj zabrane drugačijeg, kritičkog mišljenja, proizvode jezive posledice”.

“Pogotovo u društvu koje je, kao ovo naše, u velikoj meri traumatizovano i koje se nikada nije suočilo sa strašnim ratovima i zločinima devedesetih, te njihovim uzrocima i posledicama”, saopćio je NDNV.

Izvor: Agencije