Incidenti sa ćiriličnim natpisima i u Lici

Nakon Vukovara i Zagreba, ploče s ćiriličnim i latiničnim natpisima uništene su ili ukradene i u ličkom mjestu Udbina.

Zasad nepoznati počinitelj ili više njih noćas su na zgradi Općine u Udbini razbili tri ploče s dvojezičnim, ćiriličnim i latiničnim natpisom, kazala je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević.

Još jedna je ploča, kako kažu u policiji, skinuta i otuđena sa zgrade Kulturno-informativnog centra “Nikola Tesla”. Policija provodi istragu kako bi utvrdila tko je odgovoran za uništavanje i krađu ploča.

Postavljne jednoglasnom odlukom

Radi se o novom takvom incidentu nakon skidanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, a potom i sa zgrade društva Prosvjeta u Zagrebu.

Ploče s dvojezičnim natpisima u Udbini su postavljene u ožujku ove godine jednoglasnom odlukom vijećnika. Za tu su odluku, rečeno je u općinskoj vlasti, svoj glas dali vijećnici Samostalne demokratske srpske stranke, Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Hrvatske seljačke stranke.

HDZ-ov načelnik općine Udbina Ivan Pešut osudio je jutros nasilni čin razbijanja ploča te istaknuo da će lokalna vlast bez obzira na taj događaj i dalje raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa i na primjeni europskih standarda, a predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je da su pojedini politički centri u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama. 

Pupovac prozvao pojedince iz Crkve

Pri tome je ustvrdio da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija. “Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama”, kazao je Pupovac u izjavi za Hinu. 

“Snage su to koje samo dva ili tri mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele poništiti dosegnuto. Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina”, izjavio je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji smatra da je Hrvatska upravo zbog takvih stvari čekala u čekaonici Europe 12 godina. 

Na pitanje o kojoj to instituciji uz pojedine političke stranke govori, Pupovac je rekao da su to “pojedinci iz Katoličke crkve koji su ušli u spregu s pojedinim političkim grupacijama, te su se stavili u službu realizacije političkih programa tih grupacija“.

Udbinski načelnik Ivan Pešut u priopćenju za javnost osudio je razbijanje dvojezičnih ploča i istaknuo kako vjeruje da će institucije odraditi svoj posao i pronaći počinitelja.

“Mi kao institucija poštivali smo zakonske odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odluku Općinskog vijeća i bez obzira na ovaj događaj i dalje ćemo raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa, na primjeni europskih standarda te razvoju općine za dobrobit svih građana”, navodi se u priopćenju načelnika Pešuta.

Kaznena prijava za policajca

U skidanju dvojezičnih ploča u Vukovaru sudjelovao je i 25-godišnji policijski djelatnik Igor Gilja. On je zajedno s još pet policijskih djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske suspendiran jer nije spriječio skidanje dvojezične ploče sa zgrade Centra za socijalnu skrb. 

Gilja, za kojeg je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao da je sin poginulog branitelja, pojavio se nakon izlaska iz Državnog odvjetništva u Vukovaru, gdje je dao iskaz, na prosvjedu protiv postavljanja dvojezičnih ploča.

Stotinjak prosvjednika tada je blokiralo i državnu cestu kod policijske postaje u Vukovaru u Ulici Stjepana Radića.

Dok su petorica policajaca kažnjeni samo suspenzijom, protiv Igora Gilje policija je podnijela i kaznenu prijavu, jer je, kako se moglo čuti od prosvjednika, osobno sudjelovao u skidanju ploče.

Posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj, proveden prije dvije godine, pokazao je kako je pripadnika srpske manjine u Vukovaru više od trećine, točnije 34,87 posto, čime su ostvarene zakonske pretpostavke da ostvare pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma. 

U Vukovaru još jedna ploča

Takav je razvoj događaja i postavljanje ploča s natpisima javnih ustanova i institucija na latičničnom i ćiriličnom pismu, te na hrvatskom i srpskom jeziku, izazvao ogorčenje dijela braniteljske i stradalničke populacije početkom rujna, te su, predvođeni Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, nasilno skinuli ploče. 

Dvojezične ploče su od početka rujna bile postavljene na pet državnih institucija u Vukovaru, zbog čega su danima prosvjedovali nezadovoljni branitelji i građani Vukovara, a tada su u nekoliko navrata bile skinute ploče. 

Iako se stanje nakon toga smirilo, u ponedjeljak je skupina nepoznatih osoba skinula ploče sa zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Državnog inspektorata i Centra za socijalnu skrb. 

Još je jedna dvojezična ploča ostala na zgradi vukovarske policije, koju čuvaju policijski djelatnici, a o svemu se oglasio i hrvatski državni vrh, ali i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada odbila je prijedlog zastupnika oporbe u Hrvatskom saboru o rješavanju problema postavljanja natpisa na dva jezika i pisma u Vukovaru, kojim bi se odluka da se na pločama postavljenim na institucijama koriste ćirilično pismo i srpski jezik odgodila do idućeg popisa stanovništva. 

Događanja u Vukovaru komentirao je i hrvatski premijer Zoran Milanović, izrazivši spremnost da razgovara s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. 

Izvor: Al Jazeera i agencije