Indija gradi šest nuklearnih reaktora

Čelnici Indije i SAD-a razgovarali i o cyber sigurnosti te ekonomskim odnosima (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama i indijski premijer Narendra Modi u utorak su pozdravili početak priprema za gradnju šest nuklearnih reaktora u Indiji, ključni korak za zaključenje prvog posla na temelju američkoindijskog sporazuma o civilnoj nuklearnoj energiji, potpisanog prije deset godina.

Dvojica čelnika su nakon sastanka u Bijeloj kući objavila da će Indija i Američka uvozno-izvozna banka zajednički osigurati financiranje tog projekta i zaključiti ugovore do lipnja 2017. godine.

“Kada se dovrši, bit će to jedan od najvećih projekata tog tipa, kojim će se ispuniti obećanja iz indijsko-američkog sporazuma te pokazati zajednička predanost da Indija osigura svoje potrebe za energiju, uz istovremeno smanjenje uporabe fosilnih goriva”, priopćili su Obama i Modi.

Globalni klimatski sporazum

Bijela kuća je, također, objavila da je Modi pružio potporu da globalni klimatski sporazum postignut u Parizu stupi na snagu ove godine.

“Indija dijeli ciljeve koje je postavio SAD, a to je da sporazum stupi na snagu ove godine”, izjavio je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nakon susreta Obame i Modija, prenosi Hina.

Osim o nuklearnoj energiji i klimatskim promjenama, dvojica čelnika razgovarala su i o cyber sigurnosti te gospodarskim odnosima dviju zemalja.

“Nastavljamo razgovore o širokom spektru područja na kojima možemo učinkovitije surađivati kako bismo potaknuli otvaranje novih radnih mjesta, investicije i veće šanse za naše ljude, osobito mlade u objema državama”, rekao je Obama.

Izvor: Agencije