Indija: Hinduski nacionalisti preimenovali Allahabad u Prayagraj

Allahabad se nalazi na mjestu gdje se susreću rijeke Ganges i Yamuna (Reuters)

Vlasti u najmnogoljudnijoj indijskoj državi Uttar Pradesh promijenili su muslimansko ime historijskog grada Allahabada u naziv s hinduskim prizvukom, javljaju lokalni mediji.

Allahabad, grad s više od million stanovnika, od sada će nositi ime Prayagraj, objavio je viši zvaničnik vladajuće partije Bharatiya Nath – BJP.

Odluka o promjeni imena donesena je na sastanku kabineta, a na prijedlog ministra Yogija Adityanatha, koji vodi ovu indijsku državu.

Grad Allahabad, dom prvog indijskog premijera Jawaharlala Nehrua, nalazi se 650 kilometara jugoistočno od glavnog grada New Delhija, a ime su mu dali muslimanski vladari u 16. vijeku.

Novo ime Prayagraj odnosi se na spajanje rijeka Ganges i Yamuna, gdje se održava hinduski megafestival Kumbh Mela.

Grad kao centar inspiracije

Onkar Singh, glasnogovornik opozicione Kongresne partije, rekao je da promjena naziva umanjuje ulogu grada tokom indijske borbe za nezavisnost od Velike Britanije.

On je Allahabad nazvao centrom inspiracije, navodeći da je grad bio poprište nekoliko važnih sastanaka indijskih lidera s kraja 19. vijeka, koji su dali obrise pokretu slobode.

Ovaj potez je, također, izazvao zabrinutost da bi nacionalistička partija premijera Narendre Modija mogla izbrisati raznolikost indijske historije.

Muslimani čine 19 posto populacije Uttar Pradesha, koja broji 220 miliona stanovnika, dok ih je u cijeloj zemlji 14 posto, od ukupno 1,3 milijardi ljudi.

Izvor: Al Jazeera