Indija i Pakistan ublažavaju vizni režim

Indijski ministar Sushil Kumar Shinde (lijevo) i njegov pakistanski kolega Rehman Malik (sredina) u New Delhiju (AP)

Indija i Pakistan u petak su potvrdili sporazum o ublažavanju strogog viznog režima u novom koraku prema obnovi bilateralnih odnosa između dvije nuklearne sile, čiji su odnosi zategnuti od napada pakistanskih militanata na indijsku finansijsku prijestolnicu Mumbai 2008.

Sporazum su u New Delhiju potpisali ministri unutrašnjih poslova Indije i Pakistana, nekoliko sedmica uoči međusobnog susreta reprezentacija tih zemalja u nacionalnom sportu kriketu, prvog nakon napada u  kojem je poginulo 166 ljudi.

“Ovo nije samo historijski događaj, već i korak naprijed naših zemalja prema miru”, rekao je pakistanski ministar Rehman Malik.

Obećanje Indijcima

Promjene viznog režima omogućit će posjetiteljima iz druge zemlje da putuju u pet mjesta, umjesto dosadašnja tri, a neki će poslovni ljudi imati pravo na vize sa više ulazaka i neće morati svoj boravak prijavljivati policiji.

Malik je obećao Indijcima da će Pakistan osuditi odgovorne za napad iz 2008. godine.

“Garantiram indijskim vlastima da ćemo prevrnuti svaki kamen i da nije daleko dan kad ćete vidjeti presude i ispunjenje pravde”, rekao je.

U Indiji je u novembru pogubljen Mohammed Ajmal Kasab, jedini preživjeli izvršilac napada u Mumbaiju 2008. godine.

Kasab je obješen u zatvoru Yerwada u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra, nakon što je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio njegovu molbu za ukidanje smrtne kazne.

Nakon što je proglašen krivim u maju 2010. godine na osnovu optužbe za terorizam, ubistvo i pokretanje rata protiv Indije, Kasabu je određena smrtna kazna.

Izvor: Al Jazeera i agencije