Indija naručila 36 borbenih aviona Rafale

Sporazum o kupovini aviona vrijedan je blizu četiri milijarde eura (EPA)

Indijski premijer Narendra Modi je izjavio da je naručio 36 francuskih borbenih aviona Rafale kako bi se modernizirala zastarjela zračna flota te zemlje.

Indijski vojni dužnosnici ranije su upozorili na to da njihove vojne snage značajno zaostaju za Kinom i Pakistanom bez modernih zapadnih aviona, prenosi Hina.

“Predsjednika Francoisa Hollandea zamolio sam da isporuči 36 aviona Rafale Indiji”, rekao je Modi na konferenciji za novinare održanoj prvoga dana njegove državne posjete Francuskoj.

“Dužnosnici naše dvije zemlje detaljnije će raspravljati o uvjetima i pojedinostima te će nastaviti s pregovorima”, kazao je.

Sporazum, koji je francuskom proizvođaču aviona Dassault Aviation dodatni poticaj nakon zaključenja dugo očekivanog prvog izvoznog ugovora s Egiptom u februaru, vrijedan je blizu četiri milijarde eura.

Finaliziranje sporazuma

Predsjednik Hollande ja rekao da će u Indiju uskoro otputovati ministar obrane Jean-Yves Le Drian kako bi se sporazum finalizirao.

Indija i Francuska pregovaraju o kupovini aviona Rafale već više od tri godine, rekli su francuski dužnosnici.

Prema prvobitnom ugovoru, radilo se o 124 aviona, među kojima i 108 koje bi, prema licenci, proizveo Hindustan Aeronautics Limited, u objektima u Bangaloreu.

Prvobitni dogovor bio je težak blizu 12 milijardi dolara, no procijenjeno je da je do sada svota porasla na 20 milijardi dolara.

Indijska vojska od 2017. godine želi početi sa zamjenom svojih dotrajalih borbenih aviona, a dogovor o kupovini francuskih aviona traje već više od tri godine.

Izvor: Agencije