Indija pogubila napadača iz Mumbaija

Kasab je bio jedini preživjeli izvršilac napada u Mumbaiju (Reuters)

Mohammed Ajmal Kasab, jedini preživjeli izvršilac napada u Mumbaiju 2008. godine, pogubljen je u zatvoru u Indiji, saopćile su vlasti ove zemlje.

Kasab je obješen u srijedu u zatvoru Yerwada u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra, nakon što je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio njegovu molbu za ukidanje smrtne kazne.

Nakon što je proglašen krivim u maju 2010. godine na osnovu optužbe za terorizam, ubistvo i pokretanje rata protiv Indije, Kasabu je određena smrtna kazna.

Indijski Vrhovni sud u augustu je potvrdio Kasabovu kaznu zbog napada u Mumbaiju u kojem je poginulo 166 ljudi.

Kasab je Pakistanac i tvrdi da je član pakistanske grupe Lashkar-e-Taiba.

Uloga Pakistana

Novinar Al Jazeere Sohail Rahman, koji izvještava iz New Delhija, rekao je da se pogubljenje desilo veoma brzo.

“Država Maharshtra je rekla da ga nisu htjeli pogubiti dok se ne dobije širi pregled o tome ko je odgovoran za napad”, kazao je.

Kasabov advokat KP Pawar naveo je da je napad počinio pod pritiskog grupe Lashkar-e-Taiba. Pawar je tražio doživotnu zatvorsku kaznu za svog klijenta.

Pakistan je priznao da su napadi isplanirani na njegovoj teritoriji, ali je negirao da je u to bio umiješan bilo koji zvanični element države. Pakistanske vlasti su 2009. optužile sedam osoba da stoje iza planiranja napada, ali tvrde da trebaju još dokaza da bi ih zaista osudili.

Kasab se prvobitno izjasnio da nije kriv, ali je kasnije priznao da je jedan od napadača kojeg je poslala grupa Lashkar-e-Taiba.

Kasab se tokom suđenja žalio da nije imao odgovarajućeg pravnog zastupnika i da neke optužbe protiv njega nisu dokazane.

“Nisam imao fer suđenje. Možda sam kriv za ubistva ljudi i teroristički čin, ali nisam kriv za pokretanje rata protiv države”, rekao je Kasab.

Izvor: Al Jazeera i agencije