Indija: Porodila se desetogodišnja žrtva silovanja

Indija, Prosvjedi, Silovanje, Protesti
U Indiji je pet godina nakon surovog ubojstva i silovanja studentice u autobusu, nasilje nad ženama i dalje uvelike prisutno (EPA)

Desetogodišnja žrtva silovanja u Indiji, čiju je molbu za pobačaj odbio Vrhovni sud, rodila je dijete. Djevojčica, koja je silovana više puta, rodila je carskim rezom.

Djevojčica nije znala da je trudna i nije svjesna da je rodila dijete. Njezini roditelji rekli su joj da ide na operaciju trbuha kako bi joj odstranili kamen.

“Ona je dobro, oporavlja se. Očekujemo da će biti otpuštena iz bolnice početkom idućeg tjedna”, rekao je Dasari Harish, liječnik koji predvodi tim koji nadgleda tretman djevojčice.

Maloljetnica, čiji je identitet tajna, rodila je djevojčicu u državnoj bolnici na sjeverozapadu zemlje.

Beba će biti usvojena

Desetogodišnjakinju je tijekom više mjeseci silovao ujak.

Zločin je otkriven kada je djevojčica prebačena u bolnicu prošlog mjeseca jer se žalila na bolove u trbuhu te je tamo otkriveno kako je trudna 30 tjedana. Njezin je ujak ubrzo nakon toga uhićen.

“Roditelji djevojčice odbili su starateljstvo nad djetetom i složili se da bude posvojena. Rekli su da ne žele vidjeti dijete”, kazao je Harish za Thomson Reuters Foundation.

Lokalni sud odbio je dozvoliti pobačaj, rekavši kako je to previše rizično u tako visokoj trudnoći.

Molba Vrhovnom sudu odbijena je iz istog razloga 28. srpnja.

Indijski zakon zabranjuje prekid trudnoće iznad 20 tjedana osim ako je život majke u opasnosti ili u izuzetnim okolnostima.

Sve veći broj sličnih slučajeva dolazi na sudove posljednjih godina. U svibnju je sud dozvolio drugoj 10-godišnjoj djevojčici, koju je navodno silovao očuh, da izvrši pobačaj.

Nasilje nad djecom tabu-tema

Čak 10.854 slučajeva silovanja djeteta prijavljeno je u Indiji 2015. godine, prema podacima Nacionalnog kriminalističkog ureda.   

Aktivisti kažu da svijest o seksualnom nasilju i prijavljivanje seksualnog nasilja nad ženama raste od smrtonosnog grupnog silovanja studentice u autobusu u New Delhiju 2012. godine, koji je potaknulo prosvjede diljem zemlje i pridonio pooštrenju zakona.  

No, seksualno nasilje nad djecom i dalje ostaje tabu-tema, a mnogi slučajevi nikada ne budu prijavljeni.

Izvor: Agencije