Indija: Predočeni prijedlozi zaštite žena

Muškarci gledaju žene kako protestiraju protiv brutalnog silovanja 23-ogodišnje studentice u New Delhiju (AP)

Poslije grupnog silovanja studentice u New Delhiju, koje je prošlog mjeseca uzbunilo indijsku javnost, komisija indijske Vlade preporučila je striktno provođenje Zakona o seksualnim napadima, brzo suđenje za silovanja i promjene u zastarjelom Krivičnom zakonu kako bi se zaštitile žene.

Tročlana komisija je primila više od 80.000 sugestija za kompletnu reformu načina na koji pravosuđe tretira nasilje protiv žena.

Komisiju je prije mjesec dana formirala Vlada, kako bi stišala ulične proteste izazvane silovanjem studentice koja je poslije umrla u bolnici.

Prijedlozi uključuju zabranu traumatičnog ljekarskog pregleda žrtava silovanja i sprečavanje političkog miješanja u slučajeve silovanja.

Žene u Indiji tvrde da se osjećaju kao pod opsadom i da su toliko uplašene da su svoje živote uredile na način da se zaštite od maltretiranja i napada.

Mnoge se kreću u grupama, izlaze iz kuća samo tokom dana i nose oštre predmete u javni prevoz kako bi se branile od muškaraca.

Kazne za policiju i funkcionere

Žrtve silovanja su često u krugu svoje porodice u ulozi krivca. Ukoliko prijave napad, policija nerijetko odbija podnijeti izvještaj ili pokušava navesti žrtvu i napadača da se nagode.

Ukoliko stigne do Suda, postupak se može otezati godinama, zbog prenatrpanosti sudova predmetima.

“Nadamo se da će Parlament usvojiti date sugestije”, rekao je predsjednik Komisije, penzionirani predsjednik Vrhovnog suda J. S. Verma.

Verma se založio za stroge kazne kao prevenciju seksualnom uznemiravanju i napadima protiv žena i pozvao na promjenu načina na koji policija postupa prema žrtvama silovanja, prenosi AP.

Komisija je preporučila da policija i drugi funkcioneri, koji ne reagiraju na krivična djela protiv žena, budu kažnjeni.

Pozvala je na borbu protiv prakse plaćanja miraza kako bi se poboljšao status žena, budući da su porodice često prinuđene da se zaduže kako bi udale svoje kćerke.

Preporučeno je i to da Vlada imenuje dodatne sudije kako bi se smanjio broj zaostalih slučajeva i omogućio brz sudski postupak.

Vladina komisija je pozvala na dopunu zakona, kako bi obuhvatili krivična djela poput voajerstva i praćenja.

Izvor: Agencije