Indija protiv WTO-a da bi prehranila građane

Indijska vlada prijeti ponovnim razmatranjem globalnog sporazuma sa Svjetskom trgovačkom organizacijom (WTO).

Naime, želi posebnu dozvolu za kupovinu i stvaranje zaliha namirnica poput pšenice i riže, iznad granica koje je propisala ta organizacija.

Zubeidah Khatoon pokušava prehraniti obitelj onim što ima. Kupuje osnovne namirnice od Vlade, po subvencioniranim cijenama.

“Mjesečno od Vlade imam na raspolaganju određenu količinu riže, pšenice i šećera. Ne dobivamo dovoljno pšenice, a i riža koju nam daju neupotrebljiva je”, kaže ova korisnica subvencija za hranu.

Uskladišten 61 milion tona pšenice

Početkom srpnja Vlada Indije je kupila i uskladištila više od 61 milijun tona pšenice i riže kako bi nahranila ljude poput Zubeidah.

To je dvostruko veći iznos od onog koji dopušta WTO.

Gljivice koje napadaju žito uništavaju velike količine zaliha. No, oni koji brane Vladinu prehrambenu politiku, kažu da je i nesavršen sustav bolji nego nikakav.

“Ne možemo ovisiti o uvozu hrane, a ako ćemo ojačati poljoprivrednike, to moramo. Subvencije su neophodne za sada. Mogle bi biti bolje uređene, mogle bi biti efikasnije, djelotvornije, ali činjenica je da su neophodne”, kaže analitičarka Ranja Sengupta.

Kako bi se prehranilo 67 posto Indijaca i podržali brojni poljoprivrednici, Vlada bi samo ove godine trebala izdvojiti najmanje 18 milijardi dolara.

Sporazum na putu manjeg indeksa gladi

I sada više nije pitanje koliko žita Vlada akumulira, već radi li to poštujući propise WTO-a.

Indijski farmeri plaćeni su iznad globalnih tržišnih cijena. To je politika za koju neki promatrači tvrde da nije dobra kako Vlada tvrdi.

“Prema shemi subvencija hrane koju imamo, samo 15 posto od toga dođe do siromašnih. Govorit ćemo da trebamo subvencije za hranu kako bismo prehranili siromašne, ali to nema nikakve veze sa njima. Ima veze samo s korupcijom”, smatra Surjit Bhalla iz Oxus Investmentsa.

Prema globalnom indeksu gladi, Indija zauzima 63. mjesto od 78 zemalja. Vlada, pak, želi poboljšati svoje mjesto na listi, ali na tom putu stoji komplicirani i krhki sporazum o globalnoj trgovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije