Indija se plaši ukidanja sankcija Iranu

Američke i iranske diplomate u Beču vode pregovore o kontroli iranskog nuklearnog programa. Rok za dogovor ističe u utorak. Ako sporazum bude postignut, bit će ukinute međunarodne sankcije Iranu.

Indijske kompanije koje posluju s Iranom plaše se da bi im eventualno postizanje sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa i ukidanje sankcija toj zemlji moglo donijeti novu konkurenciju na tržištu Irana.

Tone riže obrađuju se i pakuju u tvornici u New Delhiju, a riža je samo jedan od proizvoda koje Indija izvozi u Iran. Ipak, nivo trgovine između dvije države je u padu. Neke indijske kompanije povlače se sa tržišta, jer sada i druge države počinju poslovati s Iranom.

Dvostruka korist

“Iran je ranije uvozio 1,4 miliona tona riže. Ove godine to neće biti ni pola miliona tona”, rekao je izvoznik Anil Monga.

Brojne kompanije izvozile su robu u Iran putem posrednika, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi izbjegle kontrole svojih država. Sporazum o direktnoj međudržavnoj trgovini postignut prije tri godine značajno je uvećao trgovinsku razmjenu. Izvoz Indije u Iran prošle godine iznosio je blizu pet milijardi dolara.

“U posljednje tri godine Indija je Iranu naftu plaćala rupijama. Time je ostvarila dvostruku korist: smanjila je pokrivenost uvoza izvozom, a Iranu omogućila da rupijama kupuje hranu i druge indijske proizvode. Ipak, ako se Iranu podignu sankcije, indijske kompanije se plaše da će one pretrpjeti gubitke”, javlja reporter Al Jazeere Faiz Jamil Murhal.

Neki izvoznici ne misle da će im štetiti iranska trgovina sa Zapadom. Članovi Udruženja izvoznika dobili su poruku da ne trebaju brinuti da će se njihov povlašteni status uskoro promijeniti.

“Da su evropske kompanije bile prisute u Iranu protekle tri godine, možda se ne bismo uspjeli održati na tržištu”, rekao je Ajay Sahai iz Federacija indijskih izvoznika.

Gradnja luke na jugu Irana

Indija je nedavno potpisala sporazum o gradnji luke na jugu Irana, uprkos negodovanju SAD-a. Plan je bio da uveća trgovačku razmjenu, čak i ako sankcije budu ukinute, i da se suprotstavi sve većem prisustvu kineskih kompanija. Luka bi trebala poslužiti za unapređenje odnosa s Iranom, ali i za osvajanje tržišta u centralnoj Aziji.

“Indija je zainteresirana za razvoj željezničkih i cestovnih veza prema granicama Centralne Azije. To bi Indiji otvorilo brojne poslovne mogućnosti”, naveo je penzionisani diplomata MK Bhadrakumar.

Izvoz u Iran iznosi manje od dva posto ukupnog izvoza Indije. Indijske kompanije nadaju se da će gradnja indijske luke nekako izbalansirati moguće ukidanje sankcija Iranu. Osim toga, otvaraju se i nova tržišta u Centralnoj Aziji, a možda i u Istočnoj Evropi.

Izvor: Al Jazeera