Indija: Skuplji voz za stotine miliona ljudi

Željeznički prijevoz u Indiji poskupio je za 14 posto. Iako će to najviše pogoditi srednju klasu, neki smatraju kako će dodatni prihod pomoći da se poboljšaju usluge željeznice.

Prijevoz u pretrpanim vagonima u Indiji postao je skuplji. Stotine milijuna putnika sada će morati plaćati više kako bi koristili usluge jedne od najvećih željezničkih mreža u svijetu. Povećanje cijena moglo bi se negativno odraziti na cjelokupnu ekonomiju.

“Sve se u Indiji prevozi željeznicom, od riže do ugljena. Sve će postati skuplje zbog toga”, smatra putnik Palav Yash Dev.

Više novca za poboljšanje

No, za devetnaestogodišnjeg studenta Ashisha Agarwala vlak je glavni način prijevoza. Smatra da njegovo svakodnevno putovanje neće biti previše pogođeno ovim poskupljenjem, ali zato putovanje na dužim relacijama hoće. Ipak, nada se da će utrošeni novac pomoći da vožnja u budućnosti bude ugodnija.

“Rast cijena željezničkih karata pomoći će Vladi da nam pruži bolje sadržaje, poput čistih toaleta i vlakova koji kreću navrijeme. Željeznički proračun naše zemlje je na gubitku, tako da bi povećanje cijena moglo pomoći Vladi da bolje upravlja ovim resursom. Plaćanje skuplje karte nije problem ako ću za to dobiti bolje sadržaje”, kaže Ashish.

Ram Pratap radi na održavanju pruge od 1980. godine. Golemu željezničku mrežu izgradili su Britanci prije više od 100 godina. Sada Indijska vlada želi prikupiti više novca kako bi se ona poboljšala. Ali, Pratap kaže da je malo poticaja za njegov rad.

Remont mreže prioritet Vlade

“Nemam nikakve benefite od ovog posla. Željeznica  mi je obećala povišicu i plaćeni prekovremeni rad, ali ja to još nisam dobio. Radim i danju i noću. Veoma mi je teško prehraniti obitelj”, kaže Ram.

Remont željezničke mreže jedan je od glavnih prioriteta nove indijske vlade.

“Rast cijena željezničkog prijevoza diljem Indije predstavlja prvi veliki politički izazov za premijera Narendra Modija. Njegov potez da u posljednjem trenutku povuče poskupljenja od 14 posto u nekim drugim sektorima pokazuje kako je bilo kojoj vladi teško progurati promjene koje utječu na stotine milijuna ljudi, bez obzira na to koliko su potrebne za oživljavanje indijske ekonomije”, izvještava iz New Delhija reporterka Al Jazeere Nidhi Dutt.

Izvor: Al Jazeera