Indija: Suđenje silovateljima po hitnom postupku

Ovaj slučaj izazvao je masovne proteste diljem Indije i bijes javnosti

Indijski sudija naredio je da se petorici muškaraca, optuženih za višestruko silovanje i ubistvo 23-godišnje studentice medicine u autobusu prošlog mjeseca, sudi po hitnom postupku na sudu u New Delhiju.

Saslušanje u slučaju koji se dogodio 16. decembra počet će 21. januara, a svaki od pet optuženika bit će pojedinačno saslušan tokom pet dana.

Šestom optuženiku će saslušanje biti održano na drugom sudu jer je maloljetan.

VK Anand, advokat jednog od optuženih, rekao je u četvrtak da će podnijeti molbu Vrhovnom sudu da se suđenje premjesti u neki drugi grad jer sumnja da će optuženicima biti pravedno suđeno u New Delhiju.

Anand je rekao da su optuženi “veoma zabrinuti da neće imati pravedno suđenje, da pravda neće biti zadovoljena zbog vršenja pritiska na pravosudne organe u prijestolnici”.

“U korist pravde, ovaj slučaj mora biti prebačen u neku drugu saveznu državu. Možda u Uttar Pradesh”, dodao je on.

Žrtva silovanja umrla je u singapurskoj bolnici u decembru od povreda zadobijenih tokom napada.

Ovaj slučaj izazvao je masovne proteste diljem Indije i bijes javnosti.

Ako budu proglašeni krivim, odrasli optuženici bi mogli biti osuđeni na smrt.

Brutalnost napada

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, no neki su je mediji nazivali “Amanat”, što na jeziku urdu znači “blago”, bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. decembra.

Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. decembra prebačena u Singapur. Bolnica jekasnije objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i demonstranata.

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava.

Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne proteste i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj, javljaju agencije. 

Izvor: Agencije