Indija testirala projektil za najudaljeniji dio Kine

Ovaj projektil može pogoditi ciljeve udaljene više od 5.000 kilometara (Reuters)

Indija je danas izvela četvrtu probu svog interkontinentalnog Agni-V (Agni-5) projektila, prenose agencije.

Ovaj projektil je sposoban nositi nuklearnu bojevu glavu i može pogoditi ciljeve udaljene više od 5.000 kilometara, poslije čega su praktično čak i kineske najsjevernije oblasti u dometu indijskog nuklearnog oružja.

Projektil zemlja-zemlja, dug 17,5 metara i težak 50 tona, lansiran je sa ostrva Abdul Kalam, najbližeg istočnoj obali države Odisha, a pao je u blizini australskih voda.

Još dva testa

AJ Lele iz Instituta za odbrambene studije i analize u New Delhiju kaže kako je ovom probom potvrđeno da je raketa Agni-V operativna i kako predstoje još dva testa koja će provesti komanda strateških snaga Indije.

Nakon ovih testova će raketa i zvanično postati dio naoružanja druge najmnogoljudnije države svijeta, prenosi Glas Amerike.

Ranije generacije projektila Agni, razvijene u posljednje dvije decenije, sposobne su pogoditi ciljeve bilo gdje u Pakistanu, prvom susjedu Indije i velikom rivalu, s kojim je Indija vodila tri rata, a i danas su odnosi te dvije države veoma zategnuti.

Pakistan takođe posjeduje nuklearno oružje, ali vojni analitičari smatraju kako je projektil dugog dometa Agni-5 razvijen upravo zbog Kine, koju New Delhi također smatra prijetnjom.

Izvor: Agencije