Indija testirala supersoničnu raketu

Supersonična raketa lansirana je iz testnog centra na obali Odisha (EPA)

Vojska Indije uspješno je testirala novorazvijenu supersoničnu raketu za presretanje neprijateljskih balističkih projektila.

Odjel za razvoj odbrambenih tehnologija indijskog Programa razvoja raketnog štita testirao je novu generaciju rakete presretača balističkih projektila, prenosi Anadolija.

Supersonična raketa lansirana je iz testnog centra na obali Odisha, a kao neprijateljska balistička raketa za potrebe vježbe sa broda u Bengalskom zaljevu lansirana je raketa tipa Prithvi.

Rastuća vojna snaga Kine

Vojni indijski zvaničnici su saopćili da je testirana supersonična raketa za četiri minute presrela i uništila ciljani projektil i da je testiranje proteklo uspješno.

Riječ je o 7,5 metar dugoj raketi za presretanje drugih projektila koja je opremljena računarom, elektro-magnetnim upaljačem i sofisticiranim navigacionim sistemom.

Indija pokušava da sustigne kinesku rastuću vojnu snagu, ali njeni intenzivirani napori u razvoju odbrambenih raketnih štitova su prije svega plod sve veće konkurencije sa susjednim Pakistanom.

S druge strane, Pakistan povećava arsenal nuklearnih bojevih glava i razvija kratkodometno, taktično nuklearno oružje, što izaziva zabrinutost oko eskalacije utrke u naoružanju na području južne Azije, ranije je upozorio Međunarodni institut za strateške studije.

Izvor: Agencije