Indija zabranila film u kojem silovatelj krivi žrtvu

Leslee Udwin je dobila rijetki pristup zatvoru Tihar u New Delhiju kako bi razgovarala s osuđenikom na smrtnu kaznu (Getty Images)

Indijske vlasti zabranile su emitiranje kontroverznog dokumentarnog filma u kojem jedan od osuđenih muškaraca zbog grupnog silovanja i ubistva studentice krivi žrtvu za zločin zbog njenog spola.

Ovaj potez vlasti njegova autorica naziva “pristrasnom cenzurom”.

Ministar za pitanja porodice Rajnath Singh kazao je Parlamentu u srijedu kako su komentari Mukesha Singha, jednog od peterice osuđenih za napad koji se desio 2012. godine u New Delhiju, “veoma ponižavajući i krše dignitet žena”.

“Vlada ga osuđuje”, kazao je on za dokumentarac koji je napravila nagrađivana britanska režiserka Leslee Udwin.

Udwin je dobila rijetki pristup zatvoru Tihar u New Delhiju kako bi razgovarala s osuđenikom na smrtnu kaznu.

“Vlada neće dozvoliti nikome da se poigrava s ovakvim incidentima i koristi ga u marketinške svrhe”, dodao je ministar, čiji su komentari uslijedili u Gornjem domu indijskog Parlamenta nakon što je u utorak sud u New Delhiju izdao zabranu medijima da prikazuju film Indijska kćer.

Nasilni protesti

Grupno silovanje iz decembra 2012. godine, kada je žrtva bila mlada studentica koja se vraćala iz kina, izazvalo je nasilne proteste u Indiji.

Žrtva je podlegla povredama 13 dana nakon divljačkog napada, koji je istakao zastrašujući nivo nasilja koje se provodi nad ženama u Indiji.

Uslijedile su velike reforme domaćih zakona o silovanjima, ubrzavanje suđenja i donošenje težih kazni, no mnogi aktivisti navode kako se malo toga promijenilo za žrtve.

Indijska NDTV mreža planirala je emitirati dokumentarac u nedjelju, 8. marta, kako bi obilježila Međunarodni dan žena.

Istog dana film će biti prikazan u još šest država, uključujući Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije