Indija zahtijeva da SAD istraži napad

Vlada Indije poslala je zvanični zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama da istraži slučaj napada na indijskog državljana u Alabami. Njega su u Madisonu napali policijski službenici dok je bio u privatnoj posjeti SAD-u. Nakon napada ostao je djelimično paraliziran.

Sureshbhai Patel će se susresti s dvojicom policajaca iz Alabaminog policijskog odjela u Madisonu. Ovaj razgovor snimljen je jednom od kamera iz policijskog auta.

A ono što slijedi je – 57-godišnji Patel oboren na zemlju. Incident je snimljen kamerom iz drugog auta. Policija je rekla da su dobili poziv o sumnjivoj osobi, a sin napadnutog Indijca kaže kako je njegov otac izašao u šetnju.

Snimci napada

“Stao je nakon što ga je policija zaustavila. On im je rekao da ne govori engleski i da je iz Indije. Na engleskom im je rekao broj kuće i pokazao u tom smjeru. Uspio je malo pomjeriti desnu nogu, ali lijevu nije mogao”, govori Chirag Patel.

Patel je došao u Madison na dvije sedmice, kako bi pomogao sinu i njegovoj porodici sa 17-mjesečnom bebom. Na audiosnimku čuje se komešanje policajaca.

“On ne govori engleski, nastavi ga pretraživati, jer pokušava otići”, kaže jedan policajac.

Kada su ga policajci pokušali dignuti sa zemlje, shvatili su da Patel ne može stajati.

“OK, ustani, ustani!”

Patelov advokat kaže da je ozbiljno povrijeđen i da je zbog toga morao operirati kičmeni stub.

Zvaničnici iz policijske stanice Madison su se izvinili za ovaj slučaj, zbog kojeg su i uhapsili policajca, koji je osumnjičen za napad.

Zabrinutost Indije

“Rezultat istrage je da policajac Parker nije poštovao visoke standarde i očekivanja policijskog odjela Madison. Iz tog razloga, iskreno se izvinjavam gospodinu Patelu”, kazao je šef policije u Madisonu Larry Muncey.

Vlada Indije stupila je u kontakt s američkim State Departmentom kako bi izrazila svoju zabrinutost.

“Došlo je do određenog napretka njegovog zdravstvenog stanja, ali i dalje postoji razlog za zabrinutost”, istakao je Syed Akbaruddin iz Ministarstva vanjskih poslova Indije.

Američki State Department izrazio je saučešće Patelovoj supruzi u Indiji i ostatku porodice, a Patel je odlučio tužiti grad Madison i dvojicu policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije