Indijski premijer otkazao posjetu Pakistanu

Indija je počela kampanju izoliranja Pakistana u UN-u (Reuters)

Indijski premijer Narendra Modi neće sudjelovati na regionalnom samitu južnoazijskih čelnika u Pakistanu u novembru zbog sve češćih prekograničnih napada u regiji, objavilo je indijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Indija okrivljuje Pakistan za smrtonosni napad na indijsku vojnu bazu u Kašmiru ovaj mjesec zbog kojeg su eskalirale napetosti između dvije zemlje.

Tvrdi da je grupa boraca prešla preko granice i ubila 18 vojnika 18. septembra, nanijevši najveći gubitak indijskim snagama sigurnosti u regiji u zadnjih 14 godina.

Pakistan odbacuje optužbe i poziva Indiju da provede detaljnu istragu.

Modi je trebao sudjelovati na samitu Južnoazijskog udruženja za regionalnu saradnju (SAARC).

“Sve češći prekogranični teroristički napadi u regiji i sve veća uplitanja u unutrašnja pitanja država članica stvorila su atmosferu koja nije pogodna za uspješno održavanje 19. samita SAARC-a”, saopćilo je Ministarstvo. “U takvim okolnostima, indijska vlada ne može sudjelovati na samitu u Islamabadu.”

Spor o rijekama

Ministarstvo napominje da i neke druge članice SAARC-a imaju dvojbe u pogledu sudjelovanja na samitu, ali ih ne imenuje.

Indija je u ponedjeljak počela kampanju izoliranja Pakistana u UN-u, a Modi je kazao zvaničnicima da bi Indija trebala koristiti više vode iz triju rijeka koje teku u Pakistan, što bi moglo smanjiti vodostaj nizvodno.

Visoki pakistanski zvaničnik rekao je da bi Pakistan smatrao “ratnim činom” kada bi Indija istupila iz sporazuma o korištenju rijeke Ind.

Izvor: Agencije