Indonežanski avion nestao sa radara

Aviokompanija 'Aviastar Mandiri', čiji je avion nestao, leti samo na domaćim linijama (EPA)

Putnički avion na lokalnom letu u kojem se nalazilo najmanje desetero ljudi nestao je na području istočne Indonezije, potvrdili su tamošnji dužnosnici.

Julius Barata, portparol Ministarstva prevoza Indonezije, rekao je da je izgubljen kontakt sa avionom tipa DHC-6 Twin Otter, dok je letio u pokrajini Južni Sulawesi.

“Avion je izgubio radio vezu oko pola sata prije očekivanog slijetanja u Makassar, glavni grad pokrajine. U avionu su bila tri člana posade, te sedam putnika, među kojima i troje djece. Spasilačke ekipe su poslane u potragu za avionom, koji je u vlasništvu privatne kompanije Aviastar Mandiri”, kazao je Barata.

Indonezija, koja zauzima veći dio Malajskog arhipelaga i ima oko 250 miliona stanovnika, u posljednjih nekoliko godina susreće se sa nizom nesreća. Nisu u pitanju samo avionske, nego i nesreće vozova, autobusa, trajekta…

Indonezija je jedna od azijskih zemalja u kojoj se najbrže širi tržište avioprijevoza, ali se u isto vrijeme i bori sa nedostatkom kvalifikovanih pilota, mehaničara, kontrolora leta, te sa osavremenjivanjem tehnologije na aerodromima.

Aviokompanija “Aviastar Mandiri” leti samo na domaćim linijama.

Izvor: Agencije