Indonezija brani pogubljenja zbog droge

Glavni tužitelj Indonezije stao je u odbranu pogubljenja osam osuđenika na smrt zbog krijumčarenja droge, izjavivši da njegova zemlja vodi “rat” protiv droge.

“Vodimo rat protiv strašnih zločina povezanih s drogom koji prijete preživljavanju našeg naroda”, izjavio je Muhammad Prasetyo novinarima u Cilacapu, lučkom gradu i mjestu s kojeg se može pristupiti otoku Nusakambangan, gdje se nalazi “zatvor smrti”.

Svih sedam stranih osuđenika – dva Australca, jedan Brazilac, četiri Afrikanca, te jedan Indonezijac ondje su streljani u noći s utorka na srijedu, usprkos brojnim apelima za oprost međunarodne zajednice i porodica žrtava, prenosi Hina.

Mlada filipinska majka koja je također trebala biti smaknuta zbog krijumčarenja drogom dobila je odgodu u zadnjoj minuti. “Mama će živjeti!”, uzvikivala su njezina djeca, sinovi od šest i 12 godina, a njezine pristaše plakale su od sreće.

Kad se pokazalo da Mary Jane Veloso (30) nije smaknuta kao što je bilo predviđeno, njena porodica smatrala je da su njihove molitve uslišane.

Ta samohrana majka uhapšena je prije pet godina na Javi s 2,6 kilograma heroina u kovčegu.

Filipinski predsjednik zahvalio je na odgodi indonezijskom predsjedniku.

‘Spas nacije’

“Želio bih reći da pogubljenje nije ugodna zadaća, ali moramo je izvršiti da spasimo naciju od opasnosti od droge”, nastavio je Prasetyo.

“Ne pravimo neprijatelje od zemalja odakle dolaze smaknuti. Borimo se protiv zločina povezanih s drogom”, naglasio je on.

Australija je nakon strijeljanja svojih dvojice državljana povukla ambasadora iz Indonezije, a ministarstva vanjskih poslova Brazila i Nigerije objavila su saopćenja u kojima su osudila smaknuća.

Međunarodna humanitarna organizacija Amnesty International osudila je pogubljenja.

Glavni tužitelj minimalizirao je odluku Australije da opozove svojeg ambasadora nakon smaknuća dvojice njezinih državljana, ocjenjujući da se radi o “privremenoj reakciji”.

Mediji prenose da su osuđenici odbili poveze za oči pred streljačkim vodom i zajedno su pjevali “Čudesnu milost” u trenutku smaknuća koje je bilo nešto iza ponoći, prema svećeniku koji je prisustvovao smaknuću. Pogubljeni su “iste sekunde, iste minute”, kazao je pastor Karina de Vega.

Nakon toga njihova su tijela oprana i položena u lijesove.

Izvor: Agencije