Indonezija brani svoje granice na moru

Morrison je izjavio kako Australija najdublje žali zbog povreda teritorijalne suverenosti, ali i to da ima pravo štititi svoje granice (AFP)

Australija je najavila da će se u petak ispričati Indoneziji zbog toga što je njezina mornarica više puta povrijedila njezin teritorijalni suverenitet, pokušavajući zaustaviti brodove u kojima se nalaze potencijalni azilanti.

Australski ministar useljeništva Scott Morrison izjavio je da je tijekom tjedna saznao za višekratne “nehotične povrede” indonezijskog teritorijalnog suvereniteta i da je o tome odmah izvijestio indonezijsku mornaricu, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop nije uspjela uspostaviti kontakt s indonezijskim kolegom Martyjem Natalegawom kako bi s njime razgovarala o tim incidentima, ali je najavio da će Australsko veleposlanstvo u Jakarti u petak predati službenu ispriku indonezijskim vlastima.

Indonezija: Pojačat ćemo patrole

Indonezija je, pak, najavila da će pojačati patrole na moru, nakon što je australska mornarica više puta povrijedila njezin teritorijalni suverenitet, prenosi Hina.

“Indonezija žali zbog povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta koje je počinila australska mornarica”, rekao je glasnogovornik ministarstva za sigurnost i politička pitanja Agus Barnas.

Povrede teritorijalnog suvereniteta mogle bi pogoršati australsko-indonezijske odnose koji se trenutačno nalaze na najnižoj razini od 90-ih godina, nakon što je objavljeno kako je Australija, navodno, špijunirala indonezijskog predsjednika Susila Bambanga Yudhoyonoa i druge dužnosnike te zemlje.

Odnosi pogoršani zbog špijunaže

Nakon što je izbila afera zbog optužbi za špijuniranje, Indonezija je u studenome ograničila odnose s Australijom, prekinuvši obavještajnu i vojnu suradnju, kao i suradnju u vezi s tražiteljima azila.

Kriza u odnosima između dviju sudjednih zemalja, između kojih često izbijaju nesporazumi, mogla bi imati ozbiljne posljedice.

Indonezija je najveći uvoznik australskih poljoprivrednih proizvoda poput pšenice i stoke, a Australija je deseto po veličini izvozno tržište Indonezije.

Morrison je u petak izjavio kako Australija “najdublje žali” zbog povreda teritorijalne suverenosti, ali je istodobno podsjetio na pravo Australije da zaštiti svoje granice.

Morrison: Ponudili smo ispriku

“Ponudili smo ispriku i bili smo vrlo jasni u vezi s tim što se dogodilo”, rekao je Morrison novinarima.

“Međutim, ne želimo da to bude smetnja u poslu za koji smo izabrani, a to je zaustavljanje brodova”, dodao je.

Broj izbjeglica koje stižu u Australiju malen je u usporedbi s drugim zemljama, ali pitanje ilegalnih useljenika dovodi do napetosti u samoj Australiji, kao i u odnosima između Australije i Indonezije.

Konzervativna vlada Tonyja Abbota dobila je izbore dijelom i na temelju kampanje protiv tražitelja azila, nakon što je bivša laburistička vlada bila popustljiva u čuvanju granice, što je, pak, bilo dovelo do povećanja broja izbjegličkih brodova.

Izvor: Agencije