Indonezija: Nestao ruski avion sa 44 putnika

Ruski avion Suhoj Superjet 100 u kojem su bile najmanje 44 osobe, nestao je tokom pokaznog leta južno od indonežanske prijestolnice Džakarte u srijedu, objavila je služba potrage i spašavanja.

„Letjelica je nestala sa radara u području Bogor. Još je tražimo i nismo sigurni da li je doživjela nesreću“, kazao je glasnogovornik ove službe na državnom nivou.

Ruska novinska agencija Ria Novosti objavila je kako je letjelica bila na pokaznom letu za potencijalne kupce kada je nestala sa radara.

Mlazni avion, koji pravi ruska kompanija Suhoj, odaslao je poziv za pomoć prije nego je nestao. Ria Novosti javljaju kako je najmanje osam državljana Rusije među putnicima.

Prva katastrofa

Novinarka Al Jazeere Step Vaessen, koja se javila iz Džakarte, kazala je kako je „let trebao trajati najmanje 30 minuta u području oko Džakarte, ali se nikada nije vratio“.

„Izgubio se kontakt nakon što je od ruskog pilota zatraženo da se spusti sa 10.000 na 6.000 stopa. Od tada nema informacija od aviona. Ovo je bio novi avion iz Rusije. Stigao je u Indoneziju jučer i ranije se nekoliko osoba vozilo njime u sklopu testiranja. Sve je prošlo kako treba. Ovog podneva je sve krenulo u pogrešnom smjeru“, rekla je Vaessen.

Suhoj Superjet 100 je najnoviji putnički avion napravljen u Rusiji, koja želi podići nivo svoje proizvodnje civilnih letjelica nakon postsovjetske krize.

Superjet je svoj prvi komercijalni let napravio prošle godine i, ako se potvrdi da je riječ o većoj nesreći, ovo bi mogla biti prva katastrofa legendarnog proizvođača aviona iz Rusije, Suhoja.

Izvor: Al Jazeera i agencije