Indonezija opozvala ambasadora u Australiji

Mediji su objavili da su prisluškivani mobitel i fiksni telefon predsjednika Yudhoyona (Reuters)

Indonezija je nakon medijskih napisa da su špijuni prisluškivali telefon predsjednika Indonezije Susila Bambanga Yudhoyona, njegove supruge i bliskih saradnika opozvala svog ambasadora u Australiji

Vlada Indonezije najavila je da će preispitati saradnju u svim oblastima s Australijom.

Dokumenti koji su došli u posjed australske državne radiotelevizije ABC i britanskog Guardiana otkrivaju da su australski obavještajci barem jednom pokušali prisluškivati Yudhoyonove razgovore obavljane s fiksne telefonske linije.

Špijuni su, također, prisluškivali njegov mobitel tokom 15 dana u augustu 2009, prenosi ABC.

‘Neprijateljski čin’

Indonezijski ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa potvrdio je da je zvanična Džakarta pozvala natrag svog ambasadora zbog “konsultacija”, pošto je odbjegli službenik američke Nacionalne obaveštajne agencije Edward Snowden objelodanio da su predsjednik, njegova supruga i osam ministara bili mete nadzora.

“To je neprijateljski, nepristojan čin među strateškim partnerima. To nije bio dobar dan u odnosima između Indonezije i Australije”, rekao je ministar Natalegawa novinarima, prenijela je agencija AFP.

Indonezijski ministar za koordinaciju pravnih, političkih i bezbjednosnih poslova Dzoko Suyanto dodao je da Džakarta planira preispitati saradnju  s Canberrom u svim oblastima.

S druge strane, australski premijer Tony Abbott odbio je komentarisati medijske izvještaje da su australske agencije prisluškivale mobilni telefon predsjednika Indonezije tokom 2009. godine.

“Sve vlade prikupljaju informacije i sve vlade znaju da i sve druge vlade prikupljaju informacije. Australska Vlada nikada ne komentariše specifična obavještajna pitanja”, rekao je Abbott, koji nije bio u Vladi 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije