Indonezija prekinula vojnu saradnju s Australijom

Indonezija je i 2014. godine prekinula vojnu saradnju s Australijom (EPA)

Indonezija je prekinula sve oblike vojne suradnje s Australijom zbog ponižavanja njenog nacionalnog principa, potvrdili su tamošnji vojni dužnosnici.

“Takvu odluku Indonezija je donijela krajem prosinca prošle godine. Privremeno smo prekinuli sve oblike suradnje s australskom vojskom zbog tehničkih razloga”, ukazao je general-major Wurjanto, vojni glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, “poniženje indonezijskog nacionalnog principa Pancasila tokom zajedničke vježbe indonezijskih specijalnih snaga Kopassus i australskih specijalnih zračnih snaga nedaleko Pertha jedan je od glavnih razloga prekida”.

Priroda uvredljivog materijala nije poznata, ali je rečeno kako je “ponižavajuća” prema indonezijskoj vojsci.

Pojasnio je kako su tehnički problemi između vojnih snaga dvije države stvorili probleme indonezijskoj strani.

“Prekinuli smo suradnju jer smo u brojnim aspektima u zaostatku. To nam ne odgovara. Suradnja mora donositi obostrane koristi objema stranama i mi se moramo međusobno poštovati”, dodao je Wuryanto.

Kontakti generala

Indonezija je posljednji put prekinula vojnu suradnju s Australijom 2014. godine nakon otkrića australskog špijuniranja bivšeg indonezijskog predsjednika Susila Bambanga Yudhoyona, prenose agencije.

Australska ministrica obrane Marise Payne nada se da će, što je prije moguće, biti vraćena puna suradnja s Indonezijskim oružanim snagama.

Potvrdila je kako je krajem prošle godine jedan indonezijski dužnosnik izrazio zabrinutost “u vezi s nekim nastavnim sredstvima i dao primjedbe na obuku vojske u Australiji”.

“Načelnik Australskih obrambenih snaga Mark Binskin pisao je indonezijskom kolegi Gatotu Nurmantyu, dajući jamstvo da je ovo pitanje shvaćeno ozbiljno. Australska vojska ozbiljno je shvatila probleme, a istraga o incidentu u završnoj je fazi”, rekla je Payne.

Izvor: Agencije