Indonezija: Štrajkuju dva miliona radnika

Stotine hiljada radnika iz više od 700 kompanija izašle su na ulice u 80 industrijskih zona.

Indonezija, Štrajk
Radnici traže povećanje plata i protestiraju zbog angažiranja radnika po ugovoru [AFP/ Getty]

Indonezijski sindikati saopćili su da je više od dva miliona fabričkih radnika stupilo u jednodnevni štrajk širom zemlje, tražeći povećanje plata i izražavajući protest zbog angažiranja radnika po ugovoru.

Glasnogovornik policije Agus Rijanto rekao je da su stotine hiljada radnika iz više od 700 kompanija izašle na ulice u 80 industrijskih zona.

Joris Ravejai, predsjedavajući Konfederacije radničkih sindikata Indonezije, kazao je da radnici žele da se revidira zakon koji omogućava kompanijama da zapošljavaju radnike na ugovore na jednu godinu bez plaćanja doprinosa, prenosi AP.

Ustavni sud Indonezije donio je odluku u januaru da je ova praksa zapošljavanja neustavna i da predstavlja kršenje prava radnika.

Blizu 23.000 radnika izaći će u srijedu poslije podne na ulice prijestonice Jakarte, a očekuje se i prisustvo blizu 15.000 policajaca.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.