Indonezija traži strane investicije

Plan razvoja Džakarte obuhvata oblasti infrastrukture, prehrambene industrije, energije, nauke i tehnologije (Reuters)

Lider Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono pozvao je strane investitore da finansiraju plan razvoja Džakarte, za koji je potrebno izdvojiti 500 milijardi američkih dolara do 2025.

Yudhoyono je apelirao na investitore u govoru održanom svjetskim poslovnim liderima u ruskom gradu Vladivostoku uoči godišnjeg ekonomskog samita država Azije i Pacifika, čiji će domaćin sljedeće godine biti Indonezija.

Potrebne su investicije za projekte u oblastima infrastukture, prehrambene industrije, energije, te nauke i tehnologije, kazao je Yudhoyono.

Saradnja i profit

“U narednim godinama i decenijama, provodit ćemo veliki razvojni projekat”, rekao je on, uoči samita Organizacije azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

“Predviđamo da će za provođenje ovog plana biti potrebno 500 milijardi dolara u domaćim i stranim investicijama.”

Yudhoyono je zatražio od investitora da razmotre mogućnost ulaganja u najveću državu u Jugoistočnoj Aziji, sa populacijom od 240 miliona ljudi.

“S jedne strane, Indonezija će imati koristi od vaših investicija i saradnje. S druge strane, vi ćete ostvariti profit od tih investicija”, kazao je on.

Očekuje se da će nivo stranih investicija u Indoneziji, zemlji bogatoj prirodnim resursima, ove godine porasti na 20 milijardi dolara, što je za trećinu više nego 2011.

Privreda te zemlje ostvarila je rast od 6,5 posto prošle godine.

Izvor: Agencije