Oglasi

Industrija prijeti Velikom koralnom grebenu

Australska Vlada obećala je da će zaštititi dom oko 400 vrsta korala, stotina vrsta ptica i više od 1.000 vrsta riba.

Australska Vlada obećala je da će intenzivnije raditi na zaštiti Velikog koralnog grebena. Obećanje je dato nakon što su Ujedinjeni narodi (UN) zaprijetili da će degradirati status grebena, koji se nalazi na listi svjetske baštine.

Veliki koralni greben, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, dom je oko 400 vrsta korala, stotina vrsta ptica i više od 1.000 vrsta riba.

Ali, sva ova prirodna ljepota mogla bi nestati.

Spriječiti izgradnju luka

Krivci su klimatske promjene, ribarstvo i naglo razmnožavanje morskih zvijezda, koje uništavaju korale.

Ipak, ekolozi kažu da najveća opasnost prijeti od industrije uglja, koja se ubrzano razvija.

Posljednjih godina sve više teretnih brodova prolazi kroz greben, čime se povećava rizik od curenja nafte i sudara.

Federalna Vlada obećava da će spriječiti izgradnju luka za teretne brodove i terminala koji bi "mogli izazvati neprocjenjivu štetu".

Tony Burke, ministar okoliša Australije, kaže: "Veliki koralni greben jedna je od najdragocjenijih lokacija na planeti. Australija i njena Vlada potpuno su predate njegovoj zaštiti. Ljudi trebaju imati na umu da ovdje nije bitno jeste li poslovni čovjek, vlasnik rudarske kompanije ili premijer Queenslanda. Svako ko se nada da ova Vlada neće učiniti sve kako bi zaštitila Veliki koralni greben bit će veoma razočaran."

Ali, izvoz uglja jedan je od najunosnijih sektora u Australiji. Industrija planira veliko proširenje poslovanja, koje uključuje nove luke i rute za isporuku.

Veliki prihodi od turizma

Georgina Woods iz organizacije Greenpeace govori: "Danas smo ovdje kako bismo demonstrirali protiv toga što australska Vlada ne sprečava gradnju novih terminala za izvoz uglja duž obale Velikog koralnog grebena. Australija je upravo podnijela izvještaj UNESCO-u, u kojem nije obećala da neće graditi terminale na području Velikog koralnog grebena, koji se nalazi na listi svjetske baštine."

Turizam u području grebena svake godine Vladi donosi ogromne prihode.

Ekološke grupe pozivaju političare da tokom kampanje za opće izbore progovore o sudbini ovog svjetskog čuda, nadajući se da će tako pomoći u njegovom spašavanju.

Izvor: Al Jazeera