Infantino među kandidatima za lidera FIFA-e

Infantino je sada u procesu dobijanja podrške najmanje pet članica FIFA kako bi se mogao kandidirati (EPA)

Generalni sekretar Europske nogometne asocijacije (UEFA) Gianni Infantino, odlučio se kandidirati za predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), za šta je dobio punu podršku UEFA-e.

Infantino je od 2009. godine desna ruka aktuelnom predsjedniku UEFA-e, Michelu Platiniju, koji se formalno već kandidirao za prvog čovjeka FIFA-e, iako je početkom oktobra suspendiran na 90 dana zbog sumnjivih dva miliona švicarskih franaka koje mu je za savjetodavne usluge 2011. isplatio predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Izvršni komitet UEFA-e je zbog mogućnosti da Platiniju zbog te suspenzije bude onemogućeno da učestvuje u izborima osmislio strategiju i podržao Infantinija, samo nekoliko sati uoči krajnjeg roka za podnošenje kandidature, prenosi agencija AP.

Infantino je sada u procesu dobijanja podrške najmanje pet članica FIFA-e kako bi se mogao kandidirati.

Ranije kandidature

„Sretni smo što je Gianni Infantino prihvatio ulazak u borbu za predsjednika FIFA-e. Vjerujemo kako Gianni ima sve potrebne kvalitete kako bi prihvatio veliki izazov i vratio integritet i kredibilitet nogometnoj organizaciji“, poručili su iz UEFA-e.

Kandidature su do sada podnijeli i Platini, šeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, južnoafrički tajkun Tokyo Sexwale, bivši dužnosnik FIFA-e Jerome Champagne, jordanski princ Ali Bin Al Hussein i bivši reprezentativac Trinidada i Tobaga David Nakhid.

Do danas je u utrci za predsjednika bio i Južnokorejac Chung Mong-Joon, no on se povukao iz utrke zbog suspenzije koja mu je izrečena početkom oktobra.

Izbori za predsjednika FIFA-e bit će 26. februara iduće godine.

Izvor: Agencije