Infantino: SP 2022. u Kataru vjerovatno s 32 reprezentacije

Predsjednik FIFA-e rekao je da će konačna odluka o Mundijalu u Kataru biti donesena najkasnije do marta sljedeće godine (EPA)

Predsjednik Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA) Gianni Infantino u razgovoru za njemačku agenciju dpa odbacio je sve optužbe koje je na njegov račun iznio njemački magazin Der Spiegel, dodavši da će Svjetsko prvenstvo 2022. najvjerovatnije imati 32 reprezentacije, prenosi Hina.

Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks, u kojima se Infantino optužuje da je pomogao Manchester Cityju i PSG-u u kršenju pravila finansijskog fer-pleja (FFP).

Der Spiegel je naveo i da su dokumenti pokazali neprimjeren utjecaj Infantina na etički kodeks otkad je 2016. izabran za prvog čovjeka krovne nogometne organizacije.

“Ne postoji ništa čega bi se trebalo stidjeti”, rekao je Infantino, dodavši:

“Kad je riječ o FIFA-i, nema ilegalnih aktivnosti. Nijedan euro nije nestao.”

Francuski sajt Mediapart tvrdi da je Infantino direktno pregovarao s klubovima i da je namjerno zaobišao nadležna tijela finansijske kontrole UEFA-e.

Infantino je, navodno, dok je bio generalni sekretar UEFA-e 2014, omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Klubovi su trebali platiti najmanje 60 miliona eura kazne, a na kraju su platili po 20 miliona.

‘Nisu pronašli ništa nezakonito’

“Željeli smo da klubovi ostanu konkurentni, a ne isključiti ih”, rekao je Infantino, dodajući da je to bio slučaj i s ostalih 30 slučajeva kršenja finansijskog fer-pleja, a ne samo za PSG i City.

Naglasio je da ga pokušavaju diskreditirati otkad je preuzeo dužnost u februaru 2016.

“Dokumenti, cvijeće, letovi, automobili… sve se istraživalo. Žao mi je, nisu pronašli ništa protivzakonito”, dodao je.

Predsjednik FIFA-e također je rekao da će najkasnije do marta sljedeće godine biti odlučeno hoće li na Svjetskom prenstvu 2022. nastupiti 48 umjesto sadašnje 32 reprezentacije.

“Šanse su jako male, ali radimo na tome. Bilo bi lijepo kad bi tako ispalo, ali čak i ako ne uspijemo, imat ćemo izvanredan turnir”, rekao je Infantino.

Izvor: Agencije