Infografika: Broj američkih vojnika u Zaljevu

Strateški lociran na raskršću Evrope, Azije i Afrike, Bliski istok je dugo važna tačka vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država.

Na Bliskom istoku nalazi se više od polovine naftnih rezervi svijeta i regija je najveći izvoznik nafte na planeti. Kao najveći potrošač ovog energenta, SAD ima interesa u održavanju slobodnog protoka nafte i zemnog plina iz ove regije. Također, mnogi američki saveznici ovise o bliskoistočnim energentima, pa je to i američki interes.

Sjedinjene Američke Države imaju jake vojne, sigurnosne, obavještajne i diplomatske veze sa nekoliko bliskoistočnih država, među kojima su Izrael, Egipat, Jordan, te članice Vijeća zaljevske saradnje (GCC).

Ograničeno vojno prisustvo SAD-a postojalo je u ovoj regiji prije 1980. godine, uglavnom u maloj pomorskoj bazi u Bahreinu (počev od 1958.). Predsjednik Jimmy Carter januara 1980. je objavio kako će SAD vršiti vojne akcije kako bi branio države Zaljeva od vanjske agresije, a ovo je poznato kao Carterova doktrina.

Od povlačenja iz Iraka, SAD ima ograničen broj snaga na Bliskom istoku, pa je od oktobra 2015. godine u regiji prisutno 35.000 pripadnika američke vojske. Tačan raspored i broj nije poznat, ali prema nekim izvorima on ovako izgleda:

KUVAJT: Približno 15.000 američkih vojnika je u Kuvajtu. Ove snage su raspoređene u Kampu Arifjan, te u zračnim bazama Ahmed Al Jamer i Ali Al Salem. U ovoj državi se nalaze i borbeni avioni, kao i sistemi projektila Patriot.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI: Kako navode američki i zvaničnici UAE-a, u ovoj državi je približno 5.000 američkih vojnika, uglavnom pripadnika zračnih snaga i oni su uglavnom u zračnoj bazi Al Dhafra. Njihova glavna misija je upravljanje i održavanje borbenih aviona, bespilotnih letjelica, dosipanje goriva, te održavanje letjelica za posmatranje. Također, u istoj bazi se nalazi i borbeni avion F-22 Raptor, kao i sistemi Patriot i sistemi za odbranu od projektila.

OMAN: Od 2004. godine, navodi se kako se ova država ne koristi za podršku zračnih operacija u Afganistanu i Iraku, a broj osoblja trenutno iznosi 200, uglavnom iz zračnih snaga. Navodi se kako SAD može koristiti – prvo unaprijed najaviti i objasniti namjenu – omanske zračne baze u prijestolnici Muskatu, Thumraitu, te na otoku Masirah.

BAHREIN: U ovoj državi su najduže stacionirane američke jedinice na Bliskom istoku. Danas se tamo nalazi približno 7.000 vojnika SAD-a. Bahrein je dom Pete američke flote i Jedinica za pomorsku podršku, tako da većina od 7.000 vojnika pripada mornarici. Nedavno je SAD potpisao investiciju od 580 miliona dolara za unapređivanje luke Al Salman. Značajan broj zračnih snaga SAD-a djeluje iz zračne baze Shaykh Isa gdje su stacionirane letjelice tipa F-16, F/A-18, i P-3. Sistemi Patriot su također razmješteni u Bahreinu. Jedna od novih lokacija je dubokovodna luka Khalifa bin Salman gdje se mogu stacionirati nosači aviona.

SAUDIJSKA ARABIJA: SAD je povukao većinu svojih snaga iz Saudijske Arabije 2003. godine. Malo informacija postoji o trenutnom rasporedu američkih snaga u ovoj kraljevini. Ono što se zna jeste postojanje elemenata brojnih centara za obuku kod Rijada.

KATAR: Hiljade američkih vojnika nalaze se u Kataru, uglavnom je riječ o zračnim snagama. Jedna od najznačajnijih američkih zračnih baza nalaze u Al Udeidu. Teški bombarderi, tankeri, avioni za transport polijeću iz ove baze. Al Udeid je jedna od pomoćnih baza Američke centralne komande (CENTCOM). Bazu brane sistemi Patriot, kao i veće količine druge američke vojne opreme.

JORDAN: Iako u Jordanu nema američkih vojnih baza, SAD ima dugu historiju izvođenja vojnih vježbi u ovoj državi. Zbog aktuelnih dešavanja u susjednoj Siriji, 1.500 američkih vojnika, eskadrila aviona F-16, sistem Patriot i Pokretni sistem artiljerije M142 nalaze se u Jordanu.

IRAK: Decembra 2011. godine, broj američkih trupa u Iraku je smanjen na 150 osoba kako bi se čuvala Američka ambasada. Međutim, od invazije ISIL-a na sjeverozapad Iraka broj američkih jedinica se povećava. Marta 2016. godine, približno 5.000 američkih trupa je privremeno razmješteno u Iraku, premda zvanično se navodi kako ih ima ispod 3.870.

Dodatno, postoje medijski navodi kako Američka vlada posjeduje tajnu bazu bespilotnih letjelica u Saudijskoj Arabiji odakle izvodi napade na grupe u Jemenu. Također postoje navodi o američkoj bazi na jemenskom otoku Socotra koji se nalazi kod obala Somalije i koja se koristi za protuterorističke­­ operacije na Rogu Afrike i u Jemenu.

Izvor: Heritage