Infografika: Gdje je sve SAD ispalio Tomahawk

Kao odgovor na hemijski napad na sirijski grad Khan Sheikhoun, američka vojska izvela je napad raketama na zračnu bazu u provinciji Homs. Sa američkih razarača u Sredozemnom moru ispaljeno je 59 krstarećih raketa Tomahawk čija je meta bila baza Shayrat, avioni, skloništa za letjelice, skladišta, bunkeri, odbrambeni zračni sistemi i radari, kako je saopćio Pentagon.

Vojska SAD-a često je koristila rakete Tomahawk u posljednje tri decenije. Posljednji put su korištene za uništavanje obalnih radara u Jemenu nakon što su pobunjenici ispalili rakete na američki ratni brod koji je tu prolazio. Rakete Tomahawk obično nose bojeve glave teške gotove pola tone te mogu biti lansirane sa plovila udaljenih do 1.600 kilometara od mete. Ovo daje američkoj vojsci veliku prednost, a uklanja rizik da piloti izgube život iznad neprijateljske teritorije.

Između Zaljevskog rata 1991. i intervencije u Afganistanu 2001, SAD je ispalio više od 1.000 raketa Tomahawk, navodi se na webstranici globalsecurity.org. Često su se upotrebljavale u prvim fazama većine vojnih akcija proteklih 25 godina, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Libiju i Irak. Mapa prikazuje procijenjeni broj američki raketa Tomahawk korištenih od 1991.Izvor: globalsecurity.org