Infografika: Kandidati za predsjednika Irana

Iranski glasači biraju novog predsjednika države. Iako se predsjednik u Iranu bira na izborima i predstavlja iranski narod na međunarodnoj sceni, on se mora držati političkih smjernica koje propisuje vrhovni vjerski vođa, koji upravlja Vijećem čuvara revolucije.

Ako danas nijedan od kandidata ne osvoji većinu od 50 posto glasova + 1, dva vodeća kandidata ući će u drugi krug. Glasanje se mora završiti prije početka ramazana, tj. 26. maja.

Ekonomija prioritet pred predsjedničke izbore u Iranu

Dvije strane političkog spektra u Iranu jesu:

– Konzervativni principalisti, koji kontroliraju većinu ekonomske moći Irana posredstvom komercijalnih preduzeća, Revolucionarne garde i ogromnih resursa vjerskih priloga

– Reformistički blok, koji preferira političku, ekonomsku i socijalnu liberalizaciju te otvaranje Irana za strana ulaganja.

Ekonomija

Principalisti kažu da bi Rouhanijev ostanak na poziciji predsjednika značio produžetak političke i ekonomske krize u zemlji, umjereni odgovaraju da bi pobjeda konzervativnog kandidata značila povratak sankcija, a, između dva tabora, iranski glasači kao prioritet vide ekonomiju.

Nuklearni sporazum

Rouhanijevi protivnici tvrde da nuklearni sporazum nije donio koristi ekonomiji.

Reformisti navode da je to bila pobjeda za Iran, ekonomiju zemlje, mir i prosperitet iako je Washington nedavno optužio Iran da ne ispunjava očekivanja predviđena sporazumom o nuklearnom programu.

Prva debata kandidata za predsjednika Irana

Favoriti na izborima

Ankete daju najveće šanse aktualnom predsjedniku Rouhaniju i konzervativnom kandidatu Raisiju.

Konzervativni kandidat povukao se u ponedjeljak iz utrke za predsjednika Irana da bi podržao kandidata tvrde struje, rivala umjerenog predsjednika Rouhanija, javila je iranska državna televizija. 

Prema navodima televizije, gradonačelnik Teherana Mohammed Bagher Ghalibaf povukao se i sada podržava Raisijevu kandidaturu.

Kandidaturu je u utorak povukao i Eshaq Jahangiri, tako da su u utrci ostala samo četiri od šest kandidata.

Hassan Rouhani

Aktualni iranski predsjednik izabran je 2013. u prvom krugu s malo više od 50 posto glasova uz veliku podršku umjerenih i reformatorskih stranaka.

On se oslanja na svoj uspjeh zaključenja nuklearnog sporazuma s velikim silama, čime je završio krizu koja je trajala duže od 12 godina. Taj sporazum, koji je stupio na snagu u januaru 2016, omogućio je ukidanje dijela međunarodnih sankcija.

Dolazak na vlast predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je oštro kritizirao nuklearni sporazum i odredio nove sankcije Iranu zbog njegovog balističkog programa i stanja ljudskih prava, zakomplicirao je zadatak Rouhaniju.

Bez obzira na djelomično ukidanje međunarodnih sankcija, velike strane banke odbijaju raditi s Iranom i koče strana ulaganja potrebna zemlji za pokretanje ekonomije. Iako se Rouhani može pohvaliti da je uspio obuzdati inflaciju s više od 40 posto na blizu 8 posto danas i udvostručio izvoz nafte, nije uspio pokrenuti ekonomiju i smanjiti nezaposlenost, koja je sa 10,5 posto porasla na 12,4 posto, prema službenim podacima.

Ebrahim Raisi

Štićenik vrhovnog vođe, relativno je nepoznat vanjskom svijetu. On se tiho nametnuo kao favorit na predstojećim predsjedničkim izborima.

Ovaj 56-godišnjak kustos je najbogatije dobrotvorne organizacije u muslimanskom svijetu, Astan Quds Razavi, koja je zadužena za glavno svetište u Iranu.

Vjeruje se da je Raisi pripreman za vodećeg kandidata za nasljednika 77-godišnjeg Alija Khameneija.

Izvor: Al Jazeera