Infografika: Koji klubovi najviše profitiraju od Mundijala

Svjetsko prvenstvo u nogometu najveći je izvor prihoda za FIFA-u. Prema posljednjem finansijskom izvještaju, krova nogometna organizacija očekuje 3,4 milijarde eura profita. Glavni dio zarade dolazi od prodaje medijskih i marketinških prava.

Postavlja se pitanje, koliko novca dobijaju timovi koji plaćaju igrače koji nastupaju na Mundijalu. Oni su ti koji će „platiti cijenu“ ukoliko dođe do povrede nekog igrača na prvenstvu. Timovi dobijaju 7.236 eura po igraču za svaki dan koji provede na Mundijalu – s početkom dvije sedmice prije prve utakmice, a završava jedan dan nakon što reprezentacija napusti prvenstvo. Nije važno da li igrač igra ili sjedi na klupi. Bivši klub igrača iz prethodne sezone može zaraditi do dvije trećine navedenog iznosa.

Real Madrid najplaćeniji

Stranica Vexcash istražila je o kolikim se ciframa radi. U razmatranje je uzeta garantovana isplata do kraja grupne faze.

Vidimo da je najplaćeniji španski Real Madrid sa 3.353.700 eura, zatim Manchester City sa 3.199.100 eura i londonski Chelsea sa 2.980.300 eura. S obzirom na količinu novca koja se svakodnevno ‘vrti’ u najvećim svjetskim klubovima, ovaj novac od FIFA-e sigurno neće biti razlog za slavlje.

Od ekipa iz regije, najviše će zaraditi hrvatski timovi – HNK Rijeka (341.500 eura) i Dinamo Zagreb (339.100 eura). Slijede ih beogradski timovi – Partizan (209.300 eura) i Crvena Zvezda (72.200 eura). Na spisku se nalazi i splitski Hajduk koji će do kraja grupne faze dobiti 67.300 eura.

FIFA će kroz program klupskih beneficija ukupno ‘podijeliti’ oko 150 miliona eura za grupnu fazu Svjetskog prvenstva.

Izvor: Vexcash, agencije