Infografika: Koliko su plaćeni selektori na Svjetskom prvenstvu 2018

Prema procjenama koje je objavio britanski Mirror, najplaćeniji selektor na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je prvi čovjek “Elfa” – Joachim Low, sa godišnjom platom od 3,78 miliona eura.

Selektori Brazila i Francuske dijele drugo mjesto, sa godišnjim platama od po 3,45 miliona eura. Sa platom od 2.95 miliona eura, na četvrtom mjestu se nalazio trener Španije Julen Lopetegui, koji je dobio otkaz pred početak Mundijala. 

Krstajić na dnu liste

Sa godišnjom platom od oko 200.000 eura, selektor Senegala Allou Cisse nalazi se na dnu liste. Tu su i selektor Poljske Adam Nawalka ali i glavni strateg ‘Orlova’ Mladen Krstajić sa godišnjom platom od oko 300.000 eura. U donjem dijelu liste nalazi se i hrvatski selektor Zlatko Dalić sa godišnjom platom od oko 550.000 eura.

Iako su ovo primanja koja veliki broj ljudi ne zaradi za života, ona su mala u poređenju sa onim što zarađuju menadžeri najvećih evropskih klubova. France Football tako procjejuje da Jose Mourinho, Portugalac na klupi Manchester Uniteda, ima godišnju platu od 26 miliona eura, dok Jurgen Klopp i Pep Guardiola imaju godišnje plate veće od deset miliona eura.

Izvor: Mirror i agencije