Infografika: Mijanmar nabavljao haubice iz Srbije

Mijanmarska vojska upravljala je politikom i vanjskim poslovima te zemlje otkad je Mijanmar 1948. godine stekao nezavisnost od Britanije.

Već više od pola stoljeća vojska vlada željeznom šakom. Od ranih 1990-ih Mijanmar se našao na udaru sankcija Evropske unije i SAD-a.

Godine 2012, kad je zemlja prošla tzv. demokratsku tranziciju, neke od tih sankcija su ublažene iako je i dalje na snazi embargo EU-a na oružje.

Sljedeći grafički prikaz pokazuje koje su zemlje od 1990. godine oružjem opskrbljivale Mijanmar. Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), najveći dobavljači oružja Mijanmaru jesu Kina, Rusija, Indija, Izrael i Ukrajina.

Grafika: Shakeeb Asrar

Srbija je na drugom mjestu kad je u pitanju opskrba artiljerijom, a u Mijanmar su dospjeli vojni avioni i plovila proizvedeni u bivšoj Jugoslaviji.

SIPRI navodi da su iz Srbije u Mijanmar izvezene 54 haubice M-56 kalibra 105 mm, u dvije isporuke od 2001. do 2008. godine.

Mijanmaru je 2008. godine iz Srbije isporučeno 30 samohodnih haubica Nora B-52 kalibra 155 mm.

Bivša Jugoslavija u Mijanmar je isporučila 12 školsko-borbenih aviona G-4 Super Galeb.

Samohodna haubica Nora B-52, G-4 Super Galeb i haubica M-56 isporučeni Mijanmaru nakon što je Evropa uvela embargo na oružje [Wikipedia] 

 

Većina borbenih aviona, oklopnih vozila, pušaka i brodova dolaze iz Kine, dok je Rusija glavni dobavljač raketa zemlja-zrak.

Izvor: Al Jazeera