Infografika: Najstariji i najbogatiji predsjednik SAD-a

 

Donald Trump je najstariji, ali i najbogatiji predsjednik u historiji Sjedinjenih Američkih Država.
Prosječna starost svih dosadašnjih predsjednika u trenutku preuzimanja mandata bila je 55 godina, dok Trump ima 70. Titulu najstarijeg (69) držao je Ronald Reagan koji je preuzeo mandat u januaru 1981. godine.

Najmlađi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio je Theodore Roosevelt, koji je predsjedavao nakon ubistva predsjednika McKinleya 1901. Imao je 42 godine. Najpoznatiji ‘mladi’ predsjednik je John F. Kennedy, koji je u trenutku ulaska u Bijelu kuću, u januaru 1961, imao 43 godine.

Trump bogatiji od svih

Pogledamo li procijenjeno bogatstvo svih predsjednika nakon Drugog svjetskog rata, Trumpovo bogatstvo veće od zbira bogatstava svih dosadašnjih predsjednika.

U nastavku donosimo pregled svih američkih predsjednika od Drugog svjetskog rata, prema starosti prilikom preuzimanja dužnosti i bogatstvu.

Napomena: Bogatstvo prilagođeno inflaciji i vrijednosti dolara iz 2016. godine.

 

 

Trumpova kontroverzna odluka da ne predoči svoju poreznu prijavu, digla je puno bure, ali ga nije koštala pobjede na izborima. “Ne možete baš puno naučiti iz poreznih prijava,” poručio je tokom predsjedničke debate.

Brojni kritičari smatraju da se novi američki predsjednik boji podijeliti te informacije, pošto bi one pokazale kako ustvari i nije milijarder. Da je taj navod vjerovatno netačan smatraju u Forbesu, gdje su detaljno istražili njegovo bogatsvo. Ono je procijenjeno na 3,7 milijardi američkih dolara.

Šta sve posjeduje, kolika je neto vrijednost njegovih nekretnina i ‘igrački’, a koliki dug, pogledajte u nastavku.

 

 

Izvor: Forbes, 247wallst i agencije