Infografika: Prvi krug oko Jupitera

Priredio: Dženan Smajić

Sonda Juno je uspješno završila prvi od planiranih 36 krugova oko Jupitera. Sonda je letjela brzinom od 208.000 kilometara na sat, a prišla je na 4.200 kilometara od oblaka.

Sonda Juno, koja je koštala 1,1 milijardu dolara, lansirana je 5. augusta 2011. iz Cape Canaverala na Floridi pričvršćena za raketu Atlas 5. Prva je letjelica koja će orbitirati oko Jupiterovih polova, a naučnici iz NASA-e se najviše nadaju razrješenju misterije tzv. Velike crvene pjege.

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, peta po redu udaljena od Sunca. Njegova atmosfera se sastoji od vodika i helijuma s toliko radijacije koja je hiljadu puta smrtonosnija od onog koji je dozvoljen za ljudska bića.

Radioaktivno zračenje

Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje divovsku planetu, sva elektronika u većini letjelica bila bi spržena, ali Juno ima titanijski sef u kojem se nalazi računar. U NASA-i se nadaju da će računar funkcionirati tokom cijele misije.

U orbiti Jupitera letjelica će dubinski analizirati tu divovsku planetu. Proučavat će unutrašnju građu, gravitacijsko i magnetsko polje te polarnu magnetosferu.

Sonda je na Jupiter ponijela i tri Lego kipića izrađena od aluminija. Oni predstavljaju Jupitera, vrhovnog boga prema rimskoj mitologiji, njegovu suprugu i sestru Juno te kipić Galilea, italijanskog naučnika koji je otkrio četiri najveća Jupiterova mjeseca 1609. godine.

Nakon što obavi zadatak, Juno će posljednji put pozdraviti Zemlju te ući u Jupiterovu atmosferu koja će ga spržiti.